Ο τζίρος συναλλαγών μέσω καρτών διαμορφώθηκε το 2015 στα 11 δισ. ευρώ
Καθολική αλλαγή του περιβάλλοντος ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει καταγραφεί στην ελληνική αγορά μετά την επιβολή των capital controls.
Το 2015 ο τζίρος συναλλαγών που διήλθε από τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) διαμορφώθηκε στα 11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 30%. Οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται και για το 2016, αυξάνοντας την αξία των συναλλαγών στα 15 δισ. ευρώ, επίπεδα περίπου διπλάσια σε σχέση με το 2014.
Η στροφή των καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα έχει αναγκάσει χιλιάδες επιχειρήσεις στην εγκατάσταση POS για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Στο δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς διατέθηκαν περί τα 50.000 νέα τερματικά, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 210.000 περίπου.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι προμήθειες ανά συναλλαγή θα έχουν μειωθεί ως και 30%, ως αποτέλεσμα της αύξησης του τζίρου με κάρτες, αλλά και της μάχης των πιστωτικών ιδρυμάτων για διεύρυνση των μεριδίων τους.
Νέοι παίκτες εισήλθαν στην αγορά, ενώ οι τράπεζες ξεκίνησαν έναν κύκλο μείωσης των προμηθειών, τόσο για παλαιούς όσο και για νέους πελάτες. Οι αρμόδιες διευθύνσεις προχωρούν κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης, στην προς τα κάτω αναπροσαρμογή του κόστους χρήσης των POS κατά 20% - 30%.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για μείωση των προμηθειών που επιβαρύνουν τη χρήση POS.
Ο κ. Αλεξιάδης σύμφωνα με το Βήμα φέρεται να επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θεσπίζει κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, τα οποία θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με «ηλεκτρονικό» χρήμα για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.