ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο προϋπολογισμός, τα «staikοuronomics» και το μεγάλο στοίχημα

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε και οι οικονομολόγοι από χθες ασχολούνται με τα «staikοuronomics». Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, οι ειδικοί της χαρακτηρίζουν αισιόδοξες, ενώ από την άλλη πλευρά μιλούν για δημοσιονομική «ισορροπία» μεταξύ ελαφρύνσεων και ισοδύναμων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται πως για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα είναι ισχυρός, με τον πήχη για το σύνολο χρονιάς να τοποθετείται στο 2%, ενώ το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 1,5%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατηρήσει τον στόχο του 2,2%, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «βλέπει» το ΑΕΠ στο 2,1%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει την πιο συντηρητική εκτίμηση και «βλέπει» ρυθμό 1,9%.

Για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία να «τρέξει» με ταχύτερο ρυθμό, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,8%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι παραπάνω στόχοι αποτελούν στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι αδύνατον να επιτευχθούν, αλλά θα πρέπει να αποδώσουν τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, κυρίως στις επιχειρήσεις, και οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις θα μειώσουν άμεσα την ανεργία, θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, αλλά και ενισχύουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Πάντως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν αστερίσκοι για τις εξαγωγές και τον τουρισμό, καθώς το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως μια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη, θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ποντάρει στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για να κλείσει το κενό που δημιουργείται από τις φοροελαφρύνσεις.

Ειδικότερα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30%, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας και εξίσωσή τους με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία ειδικά από το Airbnb. Από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις η κυβέρνηση αναμένει σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας σε επίπεδο φόρων και κατ’ επέκταση κλείσιμο της «τρύπας» που δημιουργείται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι μόνο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εισπράξεις θα «αβγατίσουν» κατά 642 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, μέσω των νέων μορφών ελέγχου για το Airbnb και ο εξορθολογισμός του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων εκτιμάται πως θα βάλει στο «ταμείο», ποσό ύψους 202 εκατ. ευρώ. Τέλος μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της επίλυσης των φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, θα υπάρξει όφελος 50 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζει πολύ καλά πως το μεγάλο στοίχημα είναι πάταξη της φοροδιαφυγής και στη συνέχεια να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογία των ακινήτων, με το βάρος να πέφτει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών και στην ευθυγράμμισή τους με τις αξίες της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης