ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στις αγορές: Στόχος η άντληση 1 με 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,5%-1,6%

EUROKINISSI

Στις αγορές επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα προκειμένου να δανειστεί 1-1,5 δισ. ευρώ για 10 χρόνια, με το επιτόκιο μεταξύ 1,5%-1,6%. Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, η απόδοση του χρεογράφου αυξήθηκε σημαντικά και από 1,35% βρέθηκε στο 1,43%.

Το γεγονός ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επέλεξε να μην εκδώσει νέο ομόλογο, αλλά να ανοίξει την υφιστάμενη έκδοση δείχνει ότι το δημόσιο, αφενός δεν θέλει να λειτουργεί σε βάρος των υφισταμένων κατόχων των ελληνικών ομολόγων (δίνοντας κίνητρα για ρευστοποιήσεις τίτλων), αφετέρου ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να είναι συνεπές στους εκδοτικούς στόχους που επικοινωνεί στους επενδυτές.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε επικοινωνηθεί στους επενδυτές πως θα εκδοθούν το 2019 πενταετές, επταετές και δεκαετές ομόλογο και ότι το συνολικό ποσό που θα εισπραττόταν θα ερχόταν έως 7 δισ. ευρώ. Ο στόχος των 7 δισ. ευρώ ευρώ επετεύχθη όπως και ο στόχος έκδοσης των συγκεκριμένων χρεογράφων. Πλέον με την σημερινή έκδοση το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει την ρευστότητα στο δεκαετές χρεόγραφο -για το οποίο υπάρχει μεγάλη επενδυτική ζήτηση - και διασφαλίζει ότι το σύνολο των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2019 θα έχει καλυφθεί από δανεισμό από τις αγορές.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος για το 2020. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, το Δημόσιο θα δανειστεί το 2020 περίπου 6 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων και περίπου 9,2 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα αυτά είναι αισθητά μικρότερα από τα εφετινά, καθώς με τη σημερινή έκδοση ο δανεισμός μέσω ομολόγων και εντόκων θα ξεπεράσει το 2019 αθροιστικά τα 20 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής για το 2020 θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά και της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης