ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ένα στα δύο νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από 1.158 ευρώ το μήνα σε φαγητό και στέγη

PIXABAY

Αυξημένες εμφανίζονται οι δαπάνες των νοικοκυριών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν στην ετήσια έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 2018.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της έρευνας, η μηνιαία δαπάνη διαμορφώθηκε στα 1.441,03 ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση σε ποσοστό 1,9% (26,94 ευρώ) σε σύγκριση με το 2017, οπότε είχε καταγραφεί μια οριακή αύξηση στην αντίστοιχη μηνιαία δαπάνη.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ένα στα δύο νοικοκυριά βρέθηκε να ξοδεύει περισσότερα από 1.158 ευρώ σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα, τα νοικοκυριά που μένουν στο ενοίκιο, βρέθηκαν να δαπανούν το 17,8% του προϋπολογισμού τους μόνο για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης.

Μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες

Ωστόσο, ένα από τα πλέον κρίσιμα δεδομένα της μελέτης που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή είναι ότι το φτωχότερο 20% του πληθυσμού της χώρας χρειάζεται να διαθέσει το 55,4% των συνολικών δαπανών του μόνο για τρόφιμα και στέγαση, ενώ για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 24,9%.

Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, πως οι φτωχότεροι πολίτες πληρώνουν τα διπλάσια χρήματα για την τροφή και τη στέγασή τους σε σύγκριση με τις πλέον εύπορες κοινωνικές ομάδες.

Κατά τα λοιπά, όπως προκύπτει και βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2018, η μέση συνολική δαπάνη κατ’ άτομο ανήλθε στα 557,86 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,9% (10,35 ευρώ) σε σύγκριση με το 2017. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε σε ποσοστό 1,3% ή 18,47 ευρώ, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού.

Πληρώνουμε πολλά σε τρόφιμα και στέγαση - Δίνουμε λίγα σε εκπαίδευση και ρουχισμό

Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τη «μερίδα του λέοντος» στις δαπάνες του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών καταλαμβάνουν τα είδη διατροφής (20,2%).

Ακολουθούν η στέγαση (14,1%), οι μεταφορές (13%) και οι δαπάνες σε ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, που καταλαμβάνουν το 10,8% του μέσου προϋπολογισμού.

Εξάλλου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας εξακολουθεί να επηρεάζει τους πολίτες, καθώς οι δαπάνες σε επίπεδο μέσου προϋπολογισμού για τα νοικοκυριά σε ό,τι αφορά στην αναψυχή, τον ρουχισμό (ένδυση – υπόδηση) και την εκπαίδευση καταλαμβάνουν μονοψήφια ποσοστά.

Ειδικότερα τα ποσοστά στις δώδεκα βασικές κατηγορίες δαπανών διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Είδη διατροφής: 20,2%.
  2. Στέγαση: 14,1%.
  3. Μεταφορές: 13%.
  4. Ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια: 10,8%.
  5. Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες: 8,5%.
  6. Υγεία: 7,5%.
  7. Είδη ένδυσης και υπόδησης: 5,8%.
  8. Αναψυχή και πολιτισμός: 4,7%.
  9. Διαρκή αγαθά: 4,4%.
  10. Επικοινωνίες: 4,1%.
  11. Οινοπνευματώδη ποτά και καπνός: 3,7%.
  12. Εκπαίδευση: 3,2%.

Μειωμένη η δαπάνη και στα οινοπνευματώδη

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών 2018, η μεγαλύτερη μεταβολή δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (2017), παρατηρείται σε ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (αύξηση 5,1%). Ακολουθούν οι δαπάνες στην υγεία (αύξηση 4,5%) και στην αναψυχή αλλά και τον πολιτισμό (αύξηση 2,9%).

Δέκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν αύξηση, με τη μικρότερη να είναι της τάξεως του 0,8% στα είδη διατροφής και την εκπαίδευση. Οι κατηγορίες για τις οποίες παρατηρείται μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης είναι τα οινοπνευματώδη ποτά και ο καπνός (-1,6%) και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-1,2%)

Η μεγαλύτερη μεταβολή δαπανών σε σταθερές τιμές 2018, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2017, παρατηρείται στις επικοινωνίες (μείωση 4,8%) και ακολούθως στα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (μείωση 3,4%) και στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (μείωση 0,5%).

Αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες

Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών στα είδη διατροφής, το 2018 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν μειωμένες σε ό,τι αφορά στ’ αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,7% καθώς και στα έλαια και τα λίπη κατά 0,9%.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε αύξηση στη μηνιαία κατανάλωση καφέ, τσάι και κακάο κατά 3,1%, αλλά και στην κατανάλωση φρούτων (5%). Ακολουθούν μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και λαχανικών (1,8%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (1,7%), λαχανικά (1,6%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (1,4%), ψάρια (0,6%), λοιπά είδη διατροφής (0,3%) και κρέας (0,3%).

Η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2018 διενεργήθηκε σε δείγμα 6.641 ιδιωτικών νοικοκυριών όλων των περιοχών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης