Η Ελλάδα επιταχύνει, η Γερμανία επιβραδύνει
Αν κάποιος τα προηγούμενα χρόνια έλεγε πως η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με μεγαλύτερο ρυθμό από την Γερμανία, θα τον περνούσαν τουλάχιστον για παρανοϊκό. Και όμως συνέβη και το ανέδειξαν οι Financial Times, δημοσιεύοντας άρθρο με τίτλο: «Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας».
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κινούμενη άμμο και τα στοιχεία που δημοσιεύονται καταδεικνύουν πως η ύφεση είναι προ των πυλών.
Το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς ο εμπορικός πόλεμος δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας» για τους γερμανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια αποτελεί… υπόδειγμα οικονομίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με το επίπεδο απασχόλησης να είναι υψηλό και το εμπορικό πλεόνασμα το μεγαλύτερο στον κόσμο, δύσκολα θα περίμενε κάποιος η γερμανική οικονομία να τραβήξει «χειρόφρενο». Ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.
Πάντως οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο σημείωσαν αναπάντεχη πτώση σημείωσαν, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν επηρεάζεται προς το παρόν από την καθοδική πορεία της μεταποίησης. Ο αριθμός των ανθρώπων που έμεινε εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 10.000, στα 2,276 εκατ. άτομα, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει άνοδος κατά 5.000.
Το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%, στο οποίο είχε φτάσει νωρίτερα φέτος.
Η βιομηχανική υπερδύναμη της Ευρωζώνης, υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με την IHS Markit, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Σεπτέμβριο, η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών έχασε τη δυναμική της.
Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit που αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο.
Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 που περνάει χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 51,4 μονάδες.
Η υποκατηγορία που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης έκανε βουτιά στις 41,4 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών.
Η υποκατηγορία των υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,5 μονάδες από 54,8 τον προηγούμενο μήνα.
Στον αντίποδα ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας -που θεωρείτο για πολύ καιρό το «καμένο χαρτί» της Ευρωζώνης- αναπτύσσεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times τα παραπάνω στοιχεία, αναδεικνύουν την ευπάθεια της εξωστρεφούς γερμανικής οικονομίας -η οποία θεωρείται ευρύτερα ότι εισήλθε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο- στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το άρθρο, αποτελούν την τελευταία ένδειξη μίας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά την καταβαράθρωσή της. «Κατά περίεργο τρόπο, η γερμανική αδυναμία και η ελληνική δύναμη εξηγούν επίσης γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.
Τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλή στοιχεία ενεργητικού αναφοράς της Ευρωζώνης, κάνουν ράλι από την άνοιξη, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής απαισιοδοξίας -στη χώρα και σε όλο τον κόσμο- έκανε τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε περισσότερη νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων έκαναν βουτιά κάτω από το μηδέν (η απόδοση του 10ετούς είναι -0,55%), οι διαχειριστές κεφαλαίων ζητούν όλο και πιο απελπισμένα αποδόσεις αλλού. Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά η αναζήτηση κέρδους από τους επενδυτές τις έχει ωθήσει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, λίγο μόνο πάνω από το 1,3% για το 10ετές ομόλογο.
«Ταυτόχρονα, η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας έχει κάνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από πριν», επισημαίνουν οι FT.
«Καθώς όλο και περισσότερες αποδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης γίνονται αρνητικές, οι επενδυτές είναι απλά αναγκασμένοι να αναζητούν υψηλότερο έδαφος», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Οι θετικές αποδόσεις της Ελλάδας φαίνονται ελκυστικές και η βελτίωση των οικονομικών βασικών μεγεθών δεν υπαγορεύουν τουλάχιστον στους επενδυτές να μείνουν μακριά».