ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «σκιές» πάνω από την παγκόσμια οικονομία και η ευκαιρία της Ελλάδας

Οι «σκιές» πάνω από την παγκόσμια οικονομία και η ευκαιρία της Ελλάδας
AP Photo/Petros Karadjias

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας χτύπησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ως επικεφαλής του ΔΝΤ στην οποία έκανε λόγο για μείωση της ανάπτυξης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διάλογο προς εξεύρεση λύσεων. 

Η κα Λαγκάρντ, μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, την χαρακτήρισε «πολύ μέτρια» ενώ απευθυνόμενη στους διεθνείς ηγέτες σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό διάλογο που θα έχει σαν στόχο «τη λύση των αβεβαιοτήτων που διακατέχουν τον κόσμο».

Λίγο πριν μεταβεί στη Φρανκφούρτη ούτως ώστε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι οι επισημάνσεις της περιστρέφονται γύρω από «τις εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, εν τέλει για προβλήματα που δημιούργησε ο Άνθρωπος και είναι ο Άνθρωπος εκείνος που θα πρέπει να βρει τις λύσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια θα παραμείνει στην ηγεσία του ΔΝΤ έως το Νοέμβριο και επομένως θα προεδρεύσει στην επόμενη κοινή συνεδρίαση Ταμείου - Παγκόσμιας Τράπεζας στις 17 με 20 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις της αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τις σχετικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ ότι η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει «υπερβολικά εύθραυστη και αβέβαιη», κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη διετία θα σημειωθεί επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Από τη μεριά του, το ΔΝΤ τον Ιούλιο είχε κατεβάσει τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη εφέτος στο 3,2%. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ στην εκτίμηση του είναι ακόμα πιο απαισιόδοξος, προβλέποντας για το 2019 επιβράδυνση από το 3,6% στο 2,9%, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Βέβαια, ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει ότι θα επαναληφθούν τα προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος, προβλέποντας μάλιστα μικρή ανάκαμψη στο 3% για το 2020 και αναθεωρώντας προς τα κάτω όμως την πρόβλεψη για το 2019 και για τις 36 χώρες -μαζί και αυτών του G20- που συμμετέχουν σε αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2,9%, που ήταν το 2018, στο 2,4% εφέτος και στο 2% το 2020.

Ενώ για την Ευρωζώνη η επιβράδυνση της ανάπτυξης προσδιορίζεται από το 1,9% στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2020.

Ευκαιρία για την Ελλάδα;

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία αποτελεί πραγματικό κέρδος εάν η Ελλάδα μπορέσει να αναδειχθεί ως χώρα που βρίσκεται οικονομικά σε ανοδική τροχιά. Ήδη η Κομισιόν, στις προβλέψεις της για τη χώρα μας ,έχει προσδιορίσει το φετινό ποσοστό της ανάπτυξης στο 2,1% και αυτό της επόμενης χρονιάς στο 2,2%.

Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό: Το όραμα, τα έργα και οι θέσεις εργασίας

Αλλά και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά με το δεκαετές να διαμορφώνεται στο 1,31% και το 5ετές στο 0,74%.

Μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δοθεί είναι το γεγονός ότι ακριβώς αυτές οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία μαζί με τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και τις αναταράξεις στον Περσικό Κόλπο στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ευνοούνται και από την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συγκυρία πάνω στην οποία βαδίζει η Ελλάδα είναι ευεργετική καθώς βάσει του 10ετούς, που αποτελεί το ομόλογο - αναφοράς, δανείζεται από τις αγορές με κόστος που προσεγγίζει ή είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των δανείων που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους.