Εξετάζεται τέλος διαμονής και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σχεδιάζει να προωθήσει στη Βουλή μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η οποία θα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σημειώνεται, ότι εναντίον της ρύθμισης που ισχύει ήδη έχουν ταχθεί οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), υποστηρίζοντας ότι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, κυρίως για τον λόγο ότι δεν ισχύουν – και δεν εφαρμόζονται – οι ίδιες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ο κ. Θεοχάρης, θεωρεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μια νέα πραγματικότητα που έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αγνοεί κανείς ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος, καθώς οι εισπράξεις τους αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό.
Μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού, στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που επεξεργάζεται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα οριοθετεί με σαφήνεια όλα τα ζητήματα του δίκαιου ανταγωνισμού στον χώρο της διαμονής, αλλά και της ασφάλειας των τουριστών που επιλέγουν για τη διαμονή τους τα συγκεκριμένα καταλύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε ότι πιθανότατα, μέσω της νέας ρύθμισης, θα επιβληθεί τέλος διαμονής και στα καταλύματα τύπου Airbnb.
Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η μείωση του ΦΠΑ συνολικά για το ελληνικό τουριστικό πακέτο.
Ο τουρισμός θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κλάδος εξαγωγών και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με την ΕΕ, με σκοπό να επιτραπεί στο υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, περιλαμβάνονται: Η ενίσχυση των ποιοτικών δεικτών και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, το νέο χωροταξικό και η αντιμετώπιση της εποχικότητας.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, θα προωθηθεί ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, ενώ για την αντιμετώπιση της εποχικότητας σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού.
Μαζί με τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, ανακοίνωσαν ότι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νέο σχέδιο του υπουργείου για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, είναι: Ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ως συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό, η έμφαση στην εκπαίδευση με την ευρύτερη έννοια των επαγγελματιών, αλλά και των στελεχών των δήμων και περιφερειών, καθώς και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι ενώ είχε αρνητική εκκίνηση, τα τουριστικά μεγέθη αυξήθηκαν στη συνέχεια, εξαιτίας κυρίως της τάσης των ευρωπαίων ταξιδιωτών για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με πολύ καλή εικόνα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Η χρονιά θα κινηθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά τον αριθμό των αφίξεων, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι λανθασμένη η τάση ερμηνείας των τουριστικών μεγεθών, βάσει αποκλειστικά του αριθμού των αφίξεων.
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παρουσιάζει αύξηση, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δημιουργία νέων «πεντάστερων» ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, τα οποία στοχεύουν σε τουρίστες υψηλότερης οικονομικής στάθμης.