ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από πιέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου το ΔΝΤ κατήργησε τη «συστημική εξαίρεση»

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου τη μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αύξησε στα 660 δισ. δολάρια τη χρηματοδοτική δύναμη του ΔΝΤ, δίδοντας παράλληλα μεγαλύτερο λόγο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία στη διοίκηση του Ταμείου.

Ωστόσο, για να εγκρίνει την εκκρεμούσα από το 2010 μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε κάποιους όρους. Μεταξύ άλλων ζήτησε να καταργηθεί η «συστημική εξαίρεση» (systemic exemption) που δημιουργήθηκε το 2010 και η οποία επέτρεψε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να τηρούνται βασικές καταστατικές προϋποθέσεις του Ταμείου, όπως η πρότερη αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν πέρασε ένας μήνας από τότε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα προχώρησε στην κατάργηση της εξαίρεσης που επέτρεπε την χορήγηση μεγαλύτερων δανείων από το ΔΝΤ όταν η χρεοκοπία μιας χώρας χαρακτηριζόταν ως συστημικός κίνδυνος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ψήφισε σήμερα υπέρ της κατάργησης της λεγόμενης συστημικής εξαίρεσης. Όπως ανέφερε, ο στόχος της απόφασης είναι «να συντονίσει καλύτερα τις αποφάσεις δανεισμού του ΔΝΤ με τις αδυναμίες των μελών του, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αχρείαστα κόστη για τα μέλη, των πιστωτών τους και του συνολικότερου συστήματος».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ προχωρεί διαρκώς σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κρίσεων δημοσίου χρέους (κάτι που επίσης ζήτησε το αμερικανικό Κογκρέσο).

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχει προτείνει αλλαγές στις ρήτρες συλλογικής δράσης των ομολόγων, ενώ με αφορμή την ουκρανική κρίση προχώρησε στη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΔΝΤ για τη μη ανοχή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς επίσημους πιστωτές.

Ο Ράις προανήγγειλε πως θα ληφθούν και νέες πρωτοβουλίες εντός του τρέχοντος έτους για θέματα που σχετίζονται με την εμπλοκή οφειλέτη-δανειστή κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της πολιτικής του ΔΝΤ τις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι ιδιωτών πιστωτών.

Τί δηλώνει ο Θ. Κατσάμπας

Το CNN Greeece απευθύνθηκε στον Θάνο Κατσάμπα, πρώην αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή και Εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ για να σχολιάσει τη σχετική απόφαση του Ταμείου.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε μέχρις ότου δημοσιευθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ωστόσο είπε πως με μια πρώτη αίσθηση «η κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης δεν επηρεάζει σήμερα σε τίποτα την Ελλάδα». Προσέθεσε πάντως πως και αυτή η απόφαση δείχνει πως «οπωσδήποτε η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο θα είναι περιορισμένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης