«Τρέχουν» στο ΥΠΟΙΚ: Εστάλη η επιστολή για την αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στο «φουλ» οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να υπογράφει τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σημειώνεται πως η αποπληρωμή αφορά στα 2,9 δισ. ευρώ από τα συνολικό ποσό των 8,8 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ που βαρύνονται με επιτόκιο 5,13%.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθώς απαιτείται μια σειρά εγκρίσεων, τόσο από τον ESM όσο και από εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και το Eurogroup.
Υπολογίζεται ότι μέσω της πρόωρης αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια, που επέστρεψαν στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών, «τρέχουν» για να συντάξουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι φοροελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Την επόμενη Δευτέρα καταφθάνουν και οι επικεφαλής των θεσμών.
Οι συζητήσεις επί του θέματος με τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν από σήμερα, ενώ επί τάπητος θα τεθούν οι μεταρρυθμίσεις, η πορεία της οικονομίας και αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι αριθμοί βγαίνουν, οπότε δεν αναμένονται αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών.
Πάντως «βούτυρο στο ψωμί» του υπουργού Οικονομικών στις επαφές που θα έχει με τους θεσμούς αποτελούν τα στοιχεία για τα δημοσία έσοδα, τα οποία τον Αύγουστο «αβγάτισαν» κατά 287 εκατ. ευρώ στα 4,539 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης δήλωσε πως επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, θα επιτευχθεί.
Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος στο τέλος του 2019, ο οποίος στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Μετά τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν βγει ασφαλή συμπεράσματα και τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα διανείμει ο ποσό που «περισσεύει», με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος να έχει αποκλειστεί.
Σε ό,τι αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα η σύνταξή του θα γίνει με βάση δυο σενάρια. Επίσης, ζητούμενο παραμένει πώς και πότε θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs), δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον δεν έχει αποφασιστεί, εάν θα κατατεθεί τελικώς μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός ή εάν η κίνηση αυτή θα μεταφερθεί για το 2020.