«Φωτιά» στο πετρέλαιο μετά το xτύπημα στη Σαουδική Αραβία – Εκτίναξη έως 20% στις διεθνείς τιμές
Εκτίναξη έως και 20% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η διεθνής τιμή του πετρελαίου στις συναλλαγές στις αγορές της Ασίας μετά τις νέες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 66,11 δολάρια το βαρέλι, 9,78% υψηλοτέρα από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα 56,90 δολάρια το βαρέλι, 8,66% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τιμές μπορεί να σκαρφαλώσουν ακόμη και κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η Σαουδική Αραβία δεν μπορέσει σύντομα να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν επηρεάσει τη μισή παραγωγή «μαύρου χρυσού». Πρόκειται για 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη χώρα που κάνει τις μεγαλύτερης εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς η περιοχή κινδυνεύει με γενικότερη ανάφλεξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «πραγματική απειλή για την ασφάλεια της περιοχής». Η Κομισιόν χτύπησε το καμπανάκι ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία με πετρέλαιο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco, την ανέλαβαν οι Χούθι από την Υεμένη οι οποίοι υποστηρίζονται παραδοσιακά από το Ιράν. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγόρησαν ξανά άμεσα το Ιράν για τέτοιου είδους επιθέσεις. Η Τεχεράνη απέρριψε τις αιτιάσεις και προειδοποίησε ότι η χώρα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για πόλεμο. Από τις επιθέσεις δέχτηκε πλήγμα μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο διυλιστήριο στον κόσμο. Πλέον αναμένεται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από επιθέσεις με drones.
Οι επιθέσεις αυτές ακολουθούν παρόμοιες που είχαν γίνει ξανά πριν από μερικές εβδομάδες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις και σε πετρελαιοφόρα που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.
Η Σαουδική Αραβία παράγει καθημερινά περίπου 10 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία εξάγει περίπου 7 εκατ. Μετά τις επιθέσεις εκτιμάται ότι έχει επηρεαστεί η παραγωγή και διακίνηση άνω των 5 εκατ. βαρελιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιτέθηκε ευθέως στο Ιράν αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την Υεμένη. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επικοινώνησε με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας για τις εξελίξεις στο θέμα και έδωσε υποσχέσεις ότι θα στηρίξει το Ριάντ εάν χρειαστεί.
Η Σαουδική Αραβία έχει στηρίξει συμμαχία μουσουλμάνων Σουνιτών που επιτέθηκαν το 2015 κατά των Χούθι στην Υεμένη. Το Ριάντ κατηγορεί το Ιράν ότι δίνει όπλα στους Χούθι, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.
Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών της Τεχεράνης, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις στη χώρα αυτή.
Πλέον μετά τις νέες εξελίξεις ο Λευκός Οίκος δεν απέκλειε χθες να υπάρξει πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί, παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία.
Μια από τις εγκαταστάσεις που δέχτηκαν πλήγμα είναι τα διυλιστήρια Abqaiq που θεωρούνται τα πιο σημαντικά στον κόσμο. Εάν δεν αποκατασταθούν σύντομα οι ζημιές τότε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να ρίξουν στην αγορά μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να καλυφθεί η ζήτηση. Μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες είναι επίσης το Ιράν, αλλά ο Τραμπ έχει επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα με στόχο να μην μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό της στο εξωτερικό.