ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Έχουμε πρόβλημα εάν το ΔΝΤ θέλει να καθυστερήσει την αξιολόγηση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΔΝΤ δεν έδειξε στο τελευταίο Eurogroup ότι επείγεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που αντιθέτως εξέφρασαν οι υπόλοιποι τρεις θεσμοί, απεκάλυψε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα πετύχει το πρόγραμμα συνολικά.

«Θεωρούμε πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι σημαντικός για την επιτυχία του προγράμματος. Από τις επαφές μου στην Ευρώπη διαπίστωσα πως και άλλοι συνάδελφοι μου το συμμερίζονται αυτό», ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς από τους βουλευτές του ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρη Σταμάτη για τον ρόλο και τη θέση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο υπουργός απήντησε τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά έχουμε πρόβλημα εάν το ΔΝΤ θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σε σχέση με τις διαρροές για το ασφαλιστικό ερωτηθείς από τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για το τι δέχονται ή απορρίπτουν οι θεσμοί συνολικά και το ΔΝΤ ειδικά ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληροφορηθεί επισήμως τις θέσεις των πιστωτών.

Μάλιστα, κ. Τσακαλώτος επικαλέσθηκε την απάντηση που έδωσε στο CNN Greece το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην οποία εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως «το ΔΝΤ αξιολογεί ακόμη την ελληνική πρόταση».

Οι ενστάσεις του Νοεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως έγγραφο που απεκάλυψε σήμερα η οικονομική ιστοσελίδα Euro2day και το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες του conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 8 Νοεμβρίου καταδεικνύει ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε θέμα δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2015, όσο και για τις επόμενες χρονιές.

Στις εν λόγω συνομιλίες η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος, ότι στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες και ότι κάποια μέτρα θα πρέπει να βρεθούν για το 2015 και κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα μελλοντικά δημοσιονομικά κενά.

«Η μεταρρύθμιση κλειδί στο ασφαλιστικό εκκρεμεί», ανέφερε στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, δείχνοντας πως ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου του Ταμείο ζητούσε τις ελληνικές προτάσεις για τις εξοικονομήσεις από τις συντάξεις, οι οποίες τελικά άρχισαν να στέλνονται τμηματικά στου θεσμούς μόλις στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης