ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρώντας στο 3,4%, από 3,6% το στόχο για την ανάπτυξη το 2016 και στο 3,6% από 3,8% το στόχο για την ανάπτυξη το 2017.

Ο Μορίς Όμπσφελντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παρουσιάζοντας σήμερα από το Λονδίνο και συγκεκριμένα από την Τράπεζα της Αγγλίας τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ανέφερε πως η οικονομική ανάκαμψη εφέτος και του χρόνου θα είναι πιο σταδιακή από ό, τι ανέμενε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2015, ειδικά δε στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο Όμπσφελντ τόνισε πως στις προηγμένες οικονομίες η μικρή αλλά ανισομερής ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με τις αποκλίσεις στην παραγωγή να μειώνονται σταδιακά. Πιο ποικιλόμορφη και με περισσότερες προκλήσεις θα είναι κατά το στέλεχος του ΔΝΤ η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές.

«Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η επανεξισορρόπησή της, οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι περιορισμοί σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να ζυγίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στο 2016 και το 2017», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η προβλεπόμενη αύξηση της ανάπτυξης κατά τα επόμενα δύο χρόνια- παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της Κίνας- αντανακλά κατά κύριο λόγο τις προβλέψεις για σταδιακή βελτίωση της ανάπτυξης ιδίως στη Βραζιλία και στη Ρωσία και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Όμπσφελντ ξεκαθάρισε πως οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν και ενδεικτικά αναφέρθηκε στα ρίσκα από την επιβράδυνση αναδυομένων οικονομιών, από την επανεξισορρόπηση της Κίνας, από την πτώση στις τιμές βασικών εμπορευμάτων (ειδικά για το πετρέλαιο είπε πως οι τιμές θα παραμείνουν για μακρά περίοδο σε χαμηλά επίπεδα), καθώς και από τη σταδιακή έξοδο των ΗΠΑ από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.

«Εάν αυτές οι βασικές προκλήσεις δεν αντιμετωπισθούν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εκτροχιαστεί», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Για τη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2016 και 1,7% το 2017, έναντι 1,5% το 2015. Μάλιστα, η εκτίμηση για την εφετινή ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι 0,1% υψηλότερη από την εκτίμηση του Οκτωβρίου. Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι εξαγωγές της ευρωζώνης έχουν αποδυναμωθεί, ωστόσο αναγνωρίζει ότι η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Για τη Γερμανία προβλέπει πως θα αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2016 και 1,7% το 2017. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2016 και 2,6% το 2017, ωστόσο προειδοποιεί πως το ισχυρό δολάριο θα επηρεάσει τις αμερικανικές εξαγωγές. Για την Κινά βλέπει ανάπτυξη 6,3% το 2016 και 6% το 2017, για την Ιαπωνία εκτιμά ανάπτυξη 1% εφέτος και 0,3% το 2017, ενώ για τη Ρωσία προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1% το 2016, αλλά επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1% το 2017. Για την Βραζιλία αναμένει ύφεση 3,5%, από 3,8% το 2015. Ο Όμπσφελντ εστίασε στα πολιτικά προβλήματα της χώρας και στην ανάγκη ενίσχυσης της διακυβέρνησης.

Τα ρίσκα

Ο Όμπσφελντ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση και στις ροές από Συρία και Ιράκ που δοκιμάζουν την Ευρώπη και στις σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ικανότητα των αγορών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσουν τους μετανάστες. Όπως έδειξε, το ΔΝΤ ανησυχεί πως το προσφυγικό θα δοκιμάσει τα πολιτικά και δημοσιονομικά συστήματα της ΕΕ και επεσήμανε πως η ταχεία ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό των χωρών είναι ζωτικής σημασίας, αφενός για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές δαπάνες και οι δημογραφικές πιέσεις.

Αν και ρωτήθηκε για το πώς η προσφυγική κρίση μπορεί να επηρεάσει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ανέφερε πως οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού αφορούν στο δημοσιονομικό πεδίο κα όχι άμεσα τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ επανέλαβε πως μια περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου θα έθετε πρόσθετες πιέσεις στις επιχειρήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και πως μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές βασικών προϊόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο προειδοποίησε πως ενδεχόμενες νέες οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της δραστηριότητας σε χώρες που επί του παρόντος βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση (όπως π.χ. η Ελλάδα).

Σημαντικού ενδιαφέροντος είναι για την Ελλάδα και την ευρωζώνη η αναφορά του Όμπσφελντ ότι στις προηγμένες οικονομίες όπου οι ρυθμοί αύξηση του πληθωρισμού υπολείπονται ακόμα των στόχων των κεντρικών τραπεζών, η διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει ουσιαστικός παράγοντας και πρέπει να διατηρηθεί. Στάθηκε δε και στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας ζήτησης με υποστηρικτικές προς αυτό πολιτικές.

Κατά τον ίδιο «όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν», βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο ευνοϊκή για την ανάκαμψη, ιδίως μέσω των επενδύσεων που θα αυξήσουν μελλοντικά το παραγωγικό κεφαλαίο. «Η δημοσιονομική εξυγίανση, όταν αυτή δικαιολογείται από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη και δίκαιη», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.