ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «αφωνία» της Moody’s και ο κομβικός Σεπτέμβριος

EPA/ANDREW GOMBERT

Στο οικονομικό επιτελείο μπορεί να προετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη η «αφωνία» της Moody’s.

Kαι μπορεί να μην υπήρξε επίσημη αντίδραση ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από το υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη για τα ξημερώματα του Σαββάτου αξιολόγηση για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά σχολιάστηκε εντός των κυβερνητικών κύκλων.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αν και στην τρέχουσα συγκυρία οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η χώρα πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, τα επιτόκια των ομολόγων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών συνεχίζεται. Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση ανέμεναν μια ευνοϊκή εξέλιξη από τη Moody’s, τουλάχιστον στο επίπεδο των προοπτικών (outlook). Δηλαδή να αναβαθμίσει η Moody’s τις προοπτικές της χώρας.

Τελικώς, ο οίκος Moody’s προτίμησε να τηρήσει «σιγήν ιχθύος» και να μην εκδώσει καμία ετυμηγορία για την Ελλάδα. Είχε, άλλωστε, φροντίσει λίγες ώρες νωρίτερα να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο.

Η Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας κατά δύο κλιμακες, στο Β1 τον περασμένο Μάρτιο, με σταθερή προοπτική (outlook). H αξιολόγηση είναι αντίστοιχη εκείνης του οίκου S&P, που όμως δίνει θετική προοπτική και μία βαθμίδα χαμηλότερη από εκείνη της Fitch (BB- με σταθερό outlook).
Σημειώνεται ότι η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο B1, ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch, η οποία στις αρχές του μήνα άφησε την χώρα στάσιμη (BB- με σταθερό outlook).

Σύμφωνα με οικονομολόγους η μη πραγματοποίηση της αξιολόγησης από τη Moody’s, οφείλεται στους εξής λόγους: Καταρχήν οι αναλυτές του οίκου ίσως αναμένουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 για να έχουν σαφή άποψη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πως θα επιδράσει στο ΑΕΠ της χώρας. Κατά δεύτερο λόγο, πιθανότατα η στάση αναμονής της Moody’s να οφείλεται στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος αλλά και στο υφεσιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως στη γερμανική.

Με τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο να κλυδωνίζονται, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας να εντείνεται και στην Ιταλία η πολιτική αβεβαιότητα να επιστρέφει, οι αναλυτές της Moody’s μάλλον θα θέλουν να διαπιστώσουν εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία.

Και σε όλα αυτά, να προσθέσουμε πως ο Σεπτέμβριος θα είναι κομβικός μήνας για το οικονομικό επιτελείο.

Την 4η Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Την επόμενη μέρα, 5 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο Eurogroup. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 23 του ίδιου μήνα οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Επομένως, είναι λογικό οι οίκοι αξιολόγησης να αναμένουν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και στη συνέχεις να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πιστοληπτική αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης