Στις 4 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου – Γιατί είναι κρίσιμα
Στις 4 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα στοιχεία των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών είναι εξαιρετικά σημαντικά διότι από αυτά εξαρτώνται μια σειρά από εκτιμήσεις που κάνουν κυβέρνηση και θεσμοί για την πορεία των δημοσιονομικών προβλέψεων, την εξέλιξη των εσόδων και για τη δυναμική του χρέους.
Δεδομένης της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης της διεθνούς οικονομίας, εν μέσω εμπορικών διενέξεων, αβεβαιοτήτων σχετικών με το Brexit, αλλά και αύξησης των αποπληθωριστικών πιέσεων, τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου εξαμήνου αποκτούν πρόσθετη σημασία, καθώς θα δείξουν το ποια περιθώρια υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επερχόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση.
Εφόσον οι οικονομίες στις οποίες η Ελλάδα εξάγει προϊόντα και εισάγει τουρίστες, ναυτιλιακό συνάλλαγμα και επενδύσεις επηρεαστούν από την οικονομική επιβράδυνση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναγκαστικά θα στηριχθεί από την ιδιωτική κατανάλωση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων να στηριχθεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλλει ένα στοχευμένο σχέδιο μείωσης των φόρων για το 2020 και στις προγραμματικές της εξαγγελίες περιλαμβάνεται και η ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο αυτές οι παρεμβάσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη επαρκούς δημοσιονομικού χώρου.
Στη βάση αυτή, το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν δώσει όλο το βάρος τους στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορέσουν εγκαίρως να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα, επαρκή για να προστατεύσουν την ελληνική οικονομία από μια ενδεχόμενη διεθνή ύφεση.