ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε μειώσεις φόρων που «κλείδωσαν» για το 2020

Οι πέντε μειώσεις φόρων που «κλείδωσαν» για το 2020
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Πέντε μειώσεις και αναστολές εφαρμογής φόρων έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής για το 2020, ενώ ανοικτή παραμένει ακόμη η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, καθώς η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με τη μείωση κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 9% έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Για το 2020 θεωρούνται δεδομένες η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (ισχύει για τα κέρδη του 2019 αλλά επιβαρύνει τον επόμενο προϋπολογισμό), η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέρους των δαπανών αναβάθμισης κτηρίων, ενώ αναστέλλεται η εφαρμογή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Για το 2021 και μετά μετατίθενται η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, το 2020 θα αυξηθεί το κονδύλι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το σχέδιο για τις ελαφρύνσεις που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν από το 2020 καταστρώνουν στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δυσκολέψουν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε 15 μέρες, όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις που θα συνοδεύσουν τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με του θεσμούς για την ποιότητα των αλλαγών αλλά και αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί.

Σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το ύψος των ελαφρύνσεων είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει έστω και με έμμεσο τρόπο να κερδίσει από την Ευρώπη την ένταξη των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία αποδίδονται στη χώρα μας, στον προϋπολογισμό – εξέλιξη που θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως της μισής ή μιας ποσοστιαίας μονάδας και θα επέτρεπε την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για την ανακατανομή των δαπανών, που μπορεί να αποφέρει ακόμα και 2 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως στηρίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μάλιστα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ η 0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στους φορείς της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να συρρικνώσουν τους προϋπολογισμούς τους κατά 10% – 12%.

Ποιες προχωρούν

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τις παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αναμένεται να κινηθεί πτωτικά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων καθώς και όσες σχετίζονται με την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ωστόσο το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.
  • Έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.