ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα ακολουθήσει ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρώτος στόχος αφορά την άτυπη μείωση του στόχου στο 3% του ΑΕΠ το 2020, απελευθερώνοντας έτσι δημοσιονομικά περιθώρια. Η μείωση αυτή σχεδιάζεται με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ στη μέτρηση του «κατά πρόγραμμα» πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρόκειται για κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία αποδίδονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα περνά επιτυχώς τις μεταμνημονιακές εξετάσεις μεταρρυθμίσεων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια πρώτη συζήτηση αναμένεται στο EuroWorking Group, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα σχέδια μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης που έμεινε ανοιχτή, εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση προαπαιτουμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα του Ελληνικού (έκδοση τριών υπουργικών αποφάσεων και αυτής που αφορά το καζίνο έως το τέλος Αυγούστου), η εξεύρεση λύσης στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, η ενεργοποίηση της συστημικής λύσης μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις εντός του φθινοπώρου και η κατάργηση των capital controls βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Εφόσον οι παραπάνω προκλήσεις «απαντηθούν» έγκαιρα και πειστικά για δανειστές και αγορές, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος για άμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μια θετική έκθεση των θεσμών μετά την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση (ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου) θεωρείται προϋπόθεση ώστε να έχουν τύχη οι σχεδιασμοί μικρότερων πλεονασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης