ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», δηλώνει ο Σόιμπλε

«Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», δηλώνει ο Σόιμπλε
Adam Berry/Getty Images/Ideal Images

Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί βασική προϋπόθεση.

«Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το τέλος του χθεσινού ECOFIN, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς, καθώς έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέδειξε το ζήτημα του συνταξιοδοτικού.

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, εάν επαρκούν. Υπάρχει και το θέμα - συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με την διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων - της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε μάλιστα ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος και στο Eurogroup, αλλά και κατά την διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, όπως είπε, βρισκόταν προχθές και ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση.

«Αυτό όμως ήταν σύμπτωση», διευκρίνισε και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε ότι το ΔΝΤ απέδιδε πάντα σημασία στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται από τα ίδια του τα όργανα.

«Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α' μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε - και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα - ότι αποδίδουμε σημασία στην συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά».

Και συνέχισε: «Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ , δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, σημείωσε ότι κάποια σημεία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, «αλλά η θετική είδηση για την Κύπρο είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι το πρόγραμμα κυλάει καλά, εκπνέει τον Μάρτιο».

Ένα μεγάλο μέρος των πόρων που είχαν προβλεφθεί στο πρόγραμμα δεν χρειάζονται και αυτό δείχνει ότι είμαστε και εκεί σε έναν καλό δρόμο, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού και πέτυχε το 2015 ανάπτυξη 1,4%. «Όλα αυτά είναι αρκετά καλά και αυτό σημαίνει ότι, όταν το πρόγραμμα για την Κύπρο εκπνεύσει, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα σε πρόγραμμα», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για μια κοινή λύση προκειμένου να προστατευθεί, όπως είπε, η Σένγκεν «και να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση».