Ρέγκλινγκ : Υπό πίεση η ρευστότητα της Ελλάδας από το Φεβρουάριο
Στην αποκάλυψη ότι οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Αθήνα για το ασφαλιστικό προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του συμβουλίου.
«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Είμαστε σε νέα φάση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις όπου υπάρχει το θέμα του ασφαλιστικού» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και προσέθεσε: «Αυτό δεν το συζητήσαμε στο Eurogroup σε βάθος. Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα. Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς για το εάν η αξιολόγηση θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες απάντησε ως εξής: «Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω να γίνει γρήγορα. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει σειρά για τα γεγονότα: θα πάει η αποστολή στην Αθήνα να λυθούν τα θέμα και να υπάρξει staff level agreement. Μετά θα την συζητήσουμε εμείς οι πολιτικοί και εν συνεχεία θα εξετάσουμε το θέμα του χρέος. Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είπε πως το ΔΝΤ συμμετέχει στο προγραμμα και ότι στο σημερινό Eurogroup ο Πόουλ Τόμσεν κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα.Αποσαφήνισε πως και η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το ΔΝΤ θα μετέχει, καθώς αυτό ζητούν μια σειρά από κράτη της ζώνης του ευρώ.
Ερωτηθείς για κάποιες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πισωγύρισμα στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και υπάρχει αλλαγή πνεύματος. Για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είπε πως τα πράγματα είναι ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος Στο σημείο αυτό τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. «Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το πιο ευαίσθητο ζήτημα», είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι απομένουν 64,6 δισ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Είναι βασικό να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», τόνισε ο επικεφαλής του ESM σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες υπάρχουν υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν και ότι η ρευστότητα της Ελλάδας θα αρχίσει να στενεύει από το Φεβρουάριο.
Ο ίδιος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα προκύψει ταμειακό πρόβλημα, καθώς όπως είπε η χώρα τρέχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν τα έσοδα ήταν καλύτερα απ’ όσο αναμένονταν. Σε ότι αφορά στα χρήματα που θα πάρει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είπε ότι αυτό θα εξεταστεί «με βάση τις ανάγκες» καθώς τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει.Αυτό απλά σημαίνει ότι η δόση που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση, ήτοι τα 5,7 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι μεγαλύτερη.