ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Συνάντησα ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα

Τσακαλώτος: Συνάντησα ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη σαφή θέση ότι θα απαιτηθεί μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση στις συντάξεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση διατύπωσαν προσερχόμενοι στο Eurogroup Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αφικνούμενος στο Eurogroup πως στις συναντήσεις του σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία και Γερμανία βρήκε ευήκοα ώτα.

«Μόλις επισκέφτηκα έξι πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι ομολόγους μου με τους οποίους συζητήσαμε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη οικονομικού. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και είδα ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα», τόνισε. Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη για το ασφαλιστικό στο σημερινό Eurogroup είπε: «Όχι σήμερα, δε νομίζω ότι συγκαταλέγεται στα θέματα προς συζήτηση».

Από την πλευρά του ο Επίτροπός για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως στη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος.Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιές είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε προσερχόμενος στο συμβούλιο πως η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σοβαρή.«Πρέπει να δούμε εάν είναι οικονομικά βιώσιμη», τόνισε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απεκάλυψε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ