ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύο κύματα οι αλλαγές στη φορολογία – Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δίνει κίνητρα για την αγορά ακινήτων και θα εμπεριέχει παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση. Το φθινόπωρο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020 αναμένεται να ακολουθήσει το δεύτερο νομοσχέδιο με τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι αλλαγές στο φορολογικό πεδίο βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των θεσμών. Θα εξετασθούν σήμερα σε συνάντηση των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα γίνει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν, οι φορολογικές διατάξεις που θα φθάσουν πρώτες στη Βουλή, όλες οι εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και τα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταστήσει το πλαίσιο πιο ελκυστικό, έτσι ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση περισσότερα φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα. Στη βάση αυτή η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τεχνική βοήθεια από την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό στο φετινό προϋπολογισμό έως 1 δισ. ευρώ σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που βλέπουν κέρδος περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο, το δεύτερο στη σειρά. Η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και οι όποιες άλλες βελτιώσεις στους υπόλοιπους συντελεστές έχουν δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2020 λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αφορά στη χρήση του 2020, άρα θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης