Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα Airbnb ακίνητα
Περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, που δεν έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ) εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πλατφόρμα της Airbnb, μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), που σάρωσε την πλατφόρμα.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να παρασχεθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, ΗomeΑway κλπ).
Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα.
Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει επίσης στη διάθεσή της στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών, κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Στη «φάκα» 130 ΑΦΜ
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.
Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ, για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών.
Τέλος, η ΑΑΔΕ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα κανόνων για την απευθείας διαβίβαση στοιχείων από τις πλατφόρμες, που έχουν θεσπίσει χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, με σκοπό την άμεση υιοθέτησή τους.