Ποιος θα κάτσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα της ΔΕΗ
Οι κινήσεις για να αρθεί το πανθομολογούμενο οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν από ένα πρώτο συμμάζεμα των δαπανών και με πρωτοβουλίες προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης.
Το στοίχημα για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι η ΔΕΗ να σταθεί όρθια, ώστε στη συνέχεια να εξεταστεί η πώληση παγίων της και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
Έτσι, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το έχει αφήσει η διοίκηση Παναγιωτάκη, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών, από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί πελάτες, εμπορικές επιχειρήσεις, βιομηχανία, αγρότες κ.λπ.), εφαρμόζοντας αυστηρότερες τακτικές.
Οι ανείσπρακτες οφειλές φτάνουν πλέον τα 2,7 δισ. ευρώ και αποτελούν «θηλιά» για την επιχείρηση. Από αυτά, το 1,05 δισ. ευρώ αφορά 890.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια. Αλλά 400 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το κυνήγι των οφειλετών θα συνοδευτεί και από ενέσεις ρευστότητας, στις οποίες πιθανότατα περιλαμβάνεται η ανάκτηση περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), κονδύλι οφειλόμενο από το 2011, που αν και είχε δρομολογηθεί η καταβολή του, δεν πρόλαβε να νομοθετηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
Όσο για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να εξετάσει την περίπτωση περιορισμού ή κατάργησης της έκπτωσης συνεπείας 10%.
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί ένα συμμάζεμα της επιχείρησης με την εφαρμογή ενός διαφορετικού οργανογράμματος που πιθανώς θα συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ζήτημα απολύσεων δεν αναμένεται να τεθεί. Άλλωστε η πώληση παγίων που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει και το προσωπικό που σήμερα εργάζεται σε αυτά. Ωστόσο, αν και η αποεπένδυση της ΔΕΗ βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα περιλαμβάνουν τα νέα πακέτα πώλησης.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι, μετά την αποτυχία των διαγωνισμών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, το θέμα θα επανεκκινηθεί σε δεύτερο χρόνο. Άλλωστε, πρέπει κατ’ αρχάς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και για το αν είναι αναγκαία πλέον η συμμόρφωση της χώρας με παλαιότερη απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες.
Επανακαθορισμός απαιτείται και στην υποχρέωση της ΔΕΗ να πωλεί σε τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής, με δεδομένη την αποτυχία τους στο άνοιγμα της αγοράς.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα κληθεί να διαχειριστεί ως νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο έμπειρος τεχνοκράτης της Κομισιόν κ. Γεράσιμος Θωμάς. Μαζί με άλλες εκκρεμότητες για την επιχείρηση, όπως είναι το «παζάρεμα» με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος μέσω των οποίων θα επιδοτούνται κάθε χρόνο οι λιγνιτικές μονάδες, κατ’ εξαίρεση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιουλίου.
Όσο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, όπως έχει δηλώσει και ο νέος υπουργός δεν υπάρχει ακόμη τίποτε στον ορίζοντα, καθώς η εταιρεία είναι απαξιωμένη και πρέπει να προηγηθεί η ανάκαμψή της. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι μια εισηγμένη εταιρεία, οι κινήσεις αναμένεται να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να μην επιφέρουν περαιτέρω κλυδωνισμούς.
Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθυνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκη θα παραμείνει στο τιμόνι της επιχείρησης, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου. Παρότι υπέβαλε την παραίτησή του, οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του είναι χρονοβόρες καθώς πρέπει το Υπερταμείο να κινήσει τις διαδικασίες, ζητώντας έκτακτη γενική συνέλευση για τον ορισμό νέας διοίκησης, για τη σύγκληση της οποίας απαιτούνται το λιγότερο 22 ημέρες.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς προκειμένου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Ανάμεσά σε όσους ακούγονται για τη θέση είναι ο Γιώργος Σπανούδη, πρώην προέδρος της ΔΕΠΑ και συμβούλος της ΔΕΗ, ο Αναστάσιος Γκαρής, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αργότερα επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ, ο Γιάννης Καρακαδάς, πρώην στέλεχος του ομίλου MIG και ο Ευθύμιος Βιδάλης.