ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Στο πρόγραμμα της Λαγκάρντ συνάντηση με Τσίπρα στο Νταβός και συζήτηση για χρέος

Η Κριστίν Λαγκάρντ χορεύει με παιδιά ορφανοτροφείου στην Ντουάλα (Douala) REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/Handout via Reuters

H Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά τις εργασίες του την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει μαζί του τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο απομείωσής του.

Αυτό μετέδωσε πριν από λίγη ώρα (13/1) το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, όπως αναφέρει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου, στο τραπέζι θα τεθεί το ελληνικό πρόγραμμα και, κυρίως, «τρόποι ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα», όπως από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού απαιτεί το ΔΝΤ, αναβιώνοντας τη σχετική κόντρα που είχε με τους Ευρωπαίους το 2012, όταν στην Ουάσιγκτον έβλεπαν πως η ελληνική διάσωση δεν αποδίδει, πλήττοντας το κύρος του Ταμείου.

Όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το CNN Greece, η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπου σε πολιτικό επίπεδο προγραμματίζονται συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi), ενώ δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden).

Οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και των εξελίξεων που, με αφετηρία την κινεζική οικονομία, προκαλούν παγκόσμια αναταραχή στις αγορές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών σε ανατολή και δύση.

Χρέος και υποσχέσεις

Για την Ελλάδα, τα παραπάνω συμπίπτουν με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης, από την οποία συναρτάται η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, γύρω από την οποία κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο βάζει τεχνογνωσία στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι χρήματα, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και πρωτοστατούντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) απαιτεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Ο υψηλού ρίσκου αυτός ελιγμός της Αθήνας θα δοκιμαστεί στο Νταβός, καθώς το Ταμείο έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να βάλει χρήματα, αν δεν εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου.

Το ΔΝΤ έχει σταματήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο να καταβάλλει τις δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα, που ήταν προγραμματισμένο να λήξει μετά από δεκαπέντε αξιολογήσεις στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι δύο πλευρές των θεσμών προσπαθούν να βρουν μία λύση που να συμβιβάζει την απαίτηση-όρο του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την ανάγκη των Ευρωπαίων να αποδείξουν ότι το τρίτο πρόγραμμα όχι μόνο ήταν αναγκαίο, αλλά και είναι καταδικασμένο να πετύχει.

Εξ αυτού προκύπτει μια αλλαγή παραδείγματος ως προς τον ορισμό του τι συνιστά βιώσιμο χρέος, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) αλλά και τον Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling) να δηλώνουν τους τελευταίους μήνες ότι δεν έχει σημασία το ύψος του ονομαστικού χρέους, αλλά η ετήσια εξυπηρέτησή του, για την οποία προτείνουν πλαφόν 15% επί του ελληνικού ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης