ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τις αλλαγές στη φορολογία- Φρένο βάζουν οι θεσμοί

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τις αλλαγές στη φορολογία- Φρένο βάζουν οι θεσμοί
EUROKINISSI

Μπορεί από την κυβέρνηση να διαβεβαιώνουν πως έχουν αρχίσει οι επαφές με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία που θέλει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο πηγές από την ΕΕ μιλάνε για προκαταρκτικές συζητήσεις που θα πρέπει να αποκτήσουν βάθος και ουσία.

Κομισιόν και ESM θωρούν πως η Ελλάδα δεν διαθέτει το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να εφαρμόσει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά μετά το πακέτο Τσίπρα του Μαΐου και την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Στη βάση αυτή θέλουν να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού 2020 και όχι βεβιασμένες κινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και την προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μια νέα φορολογική κλίμακα με πέντε κλιμάκια, ένα μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020 (σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ), μειωμένο συντελεστή 42% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ (σήμερα είναι 45%).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου, θα εξεταστούν σήμερα σε σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Με τις προαναφερόμενες αλλαγές ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Ενδεικτικά, μισθωτοί με ένα παιδί που αποκτούν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης έως 217,24 ευρώ.