ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα θα διεκπεραιωθούν μέσα σε οκτώ εβδομάδες

EUROKINISSI

Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να αποδείξει μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες την αποτελεσματικότητα του στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών προαπατουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει σε στενή συνεργασία με τους Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό να εφαρμόσουν μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το Σεπτέμβριο, δηλαδή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοσθούν παράλληλα με τις πολιτικές της κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, κάθε υφυπουργός ξεχωριστά θα έχει συγκεκριμένες δράσεις να τρέξει.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, η πρόσληψη προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Μόνο μια οριακή αύξηση παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση στις προσλήψεις, υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθεί η ειδική δέσμευση για τα τέλη του 2019.

Πέραν τούτου ο κ. Βεσυρόπουλος θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αξιολογηθεί το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με βάση τις συστάσεις συστημικού χαρακτήρα τις οποίες εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας. Προς τον σκοπό αυτόν, η ΑΑΔΕ κατήρτισε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κρίσιμη αρμοδιότητα του αρμόδιου για τη φορολογική πολιτική υφυπουργού Οικονομικών είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ, κάτι που προϋποθέτει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Αλλά και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική έχει σημαντικά μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα να υλοποιήσει. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις συστημικού χαρακτήρα τις οποίες εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ θα πρέπει να εφαρμόσει και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τους θεσμούς η πρόοδος όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει απογοητευτική. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας, έως τα μέσα του 2019. Παρά το γεγονός ότι το καθαρό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μειωθεί αφότου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, ο ρυθμός μείωσής τους έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και εξακολουθούν να προκύπτουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ορισμένους τομείς.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης θα πρέπει να μεριμνήσει για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε προσωπικό, εκπαίδευση και πόρους, αλλά και στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων αλλαγών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προχωρεί με ακρίβεια στον ορισμό των ανωτάτων ορίων δαπανών. Οι θεσμοί έχουν παρατηρήσει πως υποεκτέλεση των δαπανών, η οποία οφείλεται στον καθορισμό ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού πάνω από την πραγματική ικανότητα πραγματοποίησης δαπανών των δημοσιονομικών μονάδων, κάτι που όπως υποστηρίζουν αναδεικνύει την ανάγκη για κατάλληλη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά στα μεγάλα προγράμματα δαπανών.

Ο Γιώργος Ζαββός, ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει μεταξύ άλλων να βάλει σε τάξη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας το ρόλο του, ήτοι εάν θα διαλυθεί ή θα διατηρηθεί.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, το καθεστώς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει αμετάβλητο έως το 2022 και το Ταμείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη του τελικού στόχου της εκ νέου ιδιωτικοποίησης των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες κατά τα προσεχή έτη. Ωστόσο, η στρατηγική εκποίησης των εν λόγω συμμετοχών είναι στον «αέρα».

Πέραν τούτου, ο κ. Ζαββός θα πρέπει να τρέξει τις επόμενες εβδομάδες και το σχέδιο άρσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης