ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2019 - Τι πρέπει να αλλάξει στη φορολογία

ΙΟΒΕ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2019 -  Τι πρέπει να αλλάξει στη φορολογία
EUROKINISSI

Στο 1,8% τοποθετεί το ΙΟΒΕ τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης, αισθητά χαμηλότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών δημοσιοποίησε σήμερα την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος του 2018, ήτοι στο 1,8%, ότι η πτώση της ανεργίας θα είναι ηπιότερη και θα διαμορφωθεί κοντά στο 18% και ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2019 θα είναι οριακά χαμηλότερη του 2018, 0,3% - 0,5%.

«Αυτός ο ρυθμός μεγέθυνσης, είναι σαφώς κατώτερος από αυτόν που είχε τεθεί ως στόχος από την οικονομική πολιτική, εξέλιξη που συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας από μόνα τους οδηγούν μεσοπρόθεσμα σε μείωση αυτών των ρυθμών από την περιοχή του 2% προς σε αυτή του 1%», ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας.

Ο κ. Βέττας ανέφερε πως η εκλογική διαδικασία δημιούργησε εύλογα ισχυρές προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσής της και άνοδο της ευημερίας των νοικοκυριών, προσδοκίες που εστιάζονται κυρίως στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Οι κινήσεις στην οικονομική πολιτική πρέπει να είναι αποφασιστικές και κατάλληλα στοχευμένες, αν το ζητούμενο είναι η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης. Αυτό είναι αδήριτη ανάγκη, δεδομένου πως δεν αποκλείονται αναταράξεις στο εξωτερικό περιβάλλον τα επόμενα λίγα χρόνια», τόνισε.

Ο κ. Βέττας είπε πως το ζητούμενο πλέον είναι ο δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας, που μόνο σε μικρό βαθμό έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία. Στη βάση αυτή αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και εισφορών.

Όπως είπε η μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν μπορεί να είναι καθολική γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Απαιτούνται δύσκολες επιλογές και η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση. Αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους», τόνισε.

Για τις εισφορές στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα είπε πως θα πρέπει να μειωθούν ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς. «Η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα έχει σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλά», υπογράμμισε.

Κατά το ΙΟΒΕ οι μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες παραμένουν, καθώς συνεχίζεται για ένατη χρονιά η πιστωτική συρρίκνωση προς νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, με την πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικά να αναμένεται να βελτιωθεί μονό σε μικρό βαθμό το υπόλοιπο του 2019.

«Προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της πιστοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών, το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού και να ληφθούν αποφάσεις περί μιας συστημικής λύσης για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων», σημειώνει το ΙΟΒΕ.