ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινη κάρτα» από ΟΟΣΑ για τον νέο Ποινικό Κώδικα – Επιστολή σε Μητσοτάκη

EPA

Σοβαρές ανησυχίες για τις νέες ποινές που προβλέπει για την ενεργή δωροδοκία ο νέος Ποινικός Κώδικας της Ελλάδος εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία (OECD Working Group on Bribery) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως έχει «σοβαρές ανησυχίες» πως οι αλλαγές που επέφερε η Ελλάδα με τον νέο Ποινικό Κώδικα παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως στις 11 Ιουνίου 2019, η Ελλάδα τροποποίησε τους κώδικες Ποινικής και Ποινικής Δικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το αδίκημα της ενεργού δωροδοκίας μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημέλημα.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όπως το κλείσιμο τρεχουσών ερευνών και διώξεων που σχετίζονται με τη διαφθορά, αλλά και να παρεμποδίσει ενδεχομένως τη διεθνή συνεργασία σε μελλοντικές υποθέσεις διαφθοράς.

Με επικριτικό τόνο ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι κώδικες άρχισαν να ισχύουν την 1η Ιουλίου 2019, αφού εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής πριν διαλυθεί για τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 7 Ιουλίου 2019.

Στη βάση αυτή τονίζεται πως η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία θα διενεργήσει συμπληρωματική επανεξέταση της Ελλάδας, με επιτόπια επίσκεψη το φθινόπωρο του 2019 και δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2019. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε, επίσης, να προβεί σε επείγουσα αξιολόγηση των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία μπορεί να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητα περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα.

Τέλος, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία συμφώνησε επίσης να εκδώσει μια επιστολή που θα αποσταλεί στον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην επιστολή θα αναφέρονται οι σοβαρές ανησυχίες του ΟΟΣΑ σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αναθεωρημένων ποινικών κυρώσεων κατά της διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης