Tα «κόκκινα» δάνεια στο προσκήνιο για τη νέα κυβέρνηση
Στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και να προωθηθούν άμεσα «συστημικές λύσεις», που δεν θα αποτελούν κρατικές ενισχύσεις, ώστε να βγουν τα «κόκκινα» δάνεια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς αναφέρθηκαν τραπεζικές πηγές.
Πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να επιτύχουν το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 54 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Όπως είπαν, ακόμη και τότε ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα έχει μειωθεί στο 19%, επίπεδο εξαπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Στη βάση αυτή υπογράμμισαν πως θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα «συστημικές λύσεις» για να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, όπως asset management companies, όπως έχει προτείνει το ΤΧΣ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σημαντική, καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων.
«Θα πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή λύση που να μην θεωρείται κρατική ενίσχυση… Ακόμη δεν έχει υπάρξει μια τέτοια…Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα», ανέφεραν σχετικά.
Κατά τις ίδιες πηγές η βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάταξη των τραπεζών. «Εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιταχυνθούν, οι τιμές των ακινήτων ανέβουν και οι τράπεζες αναπτύξουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να υπερβούν τους στόχους», τόνισαν σχετικά και προσέθεσαν πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δανειοληπτών και της διατήρησης της σταθερότητας για τις τράπεζες.
Σε σχέση με την προοπτική συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πανευρωπαϊκά ο τραπεζικός χώρος είναι κορεσμένος, κάτι που δείχνει πως εφόσον επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακολούθως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν και στη βάση αυτή να εξετάσουν τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.
Αναφορικά με τα stress test του 2020 τα εν λόγω πρόσωπα υποστήριξαν πως παρά τις συστάσεις που έχει απευθύνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αυτά θα γίνουν με την τρέχουσα μεθοδολογία.