Eurogroup με πολλά μηνύματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση
Πλήθος μηνυμάτων στη νέα ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει το Eurogroup τη Δευτέρα, δείχνοντας ότι δεν θα παράσχει περίοδο χάριτος.
Η συζήτηση στο Eurogroup ακριβώς μετά τις εθνικές κάλπες φαίνεται να έχει στόχο να καταγράψει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παραλαμβάνει σε επίπεδο δεσμεύσεων. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να παραστεί για τελευταία φορά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης είτε δεν έγιναν είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης, αλλά αυτό δεν είναι ούτε ασύνηθες τα τελευταία χρόνια ούτε μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.
Τα ουσιαστικά προβλήματα ανακύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικότερα αυτές που αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις.
Τα προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και ο λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα θα συζητηθεί σε βάθος στο πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.
Εξαιτίας των καθυστερήσεων υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, των μονομερών ενεργειών και της αθέτησης των συμφωνηθέντων, όπως θεωρούν οι δανειστές, μέχρι τώρα έχει καταγραφεί ένα κόστος το οποίο θα μπορούσε να ποσοτικοποιηθεί σε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση).
Αν οι θεσμοί κατέγραφαν επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είχε προ πολλού ανοίξει ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενες ετήσιες εξοικονομήσεις τόκων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι τα δάνεια του ΔΝΤ επιβαρύνονται με επιτόκιο άνω του 5%.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης άλλωστε θα είχε ανοίξει τον δρόμο για ενδεχόμενη δεύτερη καταβολή των κερδών από ελληνικά ομόλογα ύψους 650 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο. Τώρα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και πηγές των θεσμών είχαν αναφέρει εδώ και αρκετές εβδομάδες και ιδίως μετά το πακέτο προεκλογικών παροχών πως η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης «δόσης» δεν αναμένεται πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.