ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης στη συνάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης στη συνάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κομβικά ζητήματα σχετικά με την επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και συγκεκριμένα η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα απασχολήσουν σήμερα τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Κατά γερμανικές πληροφορίες οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν και το ζήτημα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με τον κ. Τσακαλώτο να ζητά τεχνική υποστήριξη από την Γερμανία.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και να επισημάνει τις υφιστάμενες διαφορές με τους θεσμούς. Στη βάση αυτή αναμένεται να ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιδειχθεί πρόσθετη ευελιξία για την υπέρβαση πιθανόν προβλημάτων, ώστε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση.

Στην συνάντηση αναμένεται να εξετασθεί το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η διασύνδεση του με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς και ζητήματα σχετικά με τις τράπεζες. Σημειώνεται πως τον κ. Τσακαλώτο συνοδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα ο Γκλεν Κιμ, ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του, ο οποίος παρέστη και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχεδόν απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο αναφοράς του κ. Τσακαλώτου σε αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένων των γερμανικών απόψεων για το θέμα, αλλά και της χθεσινής «παρέμβασης – προτροπής» του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος επεσήμανε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ έχει σημαντικό ρόλο στην μεταρρυθμιστική διαδικασία της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Η γεφύρωση των διαφορών εξετάσθηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσακαλώτου με τον Τζακ Λιου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ