ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα η μεγάλη κερδισμένη από μια νέα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, περί μιας νέας ποσοτικής χαλάρωσης, που θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθούν τα επιτόκια και να αναθερμάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, λειτουργεί εξαιρετικά υποστηρικτικά για την Ελλάδα και για τον δανειακό προγραμματισμό της χώρας

Η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη ωφελημένη από αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ήταν αρκετή για να οδηγήσει το ελληνικό δεκαετές στο ιστορικό χαμηλό 2,525% με τις αποδόσεις τόσο του πενταετούς όσο και του 15ετούς να διαμορφώνονται στο 1,316% και 2,869% αντίστοιχα. Για σύγκριση, τον περασμένο Νοέμβριο το επιτόκιο δανεισμού της χώρας διαμορφωνόταν στο απαγορευτικό 4,68%.

Η μείωση των επιτοκίων θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να δανειστεί φτηνά και να ανταλλάξει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο εξοικονομώντας τεράστια ποσά. Τους προσεχείς μήνες, η Ελλάδα θα μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια γιατί θα είναι μια χώρα με ρυθμισμένο το χρέος της μέχρι το 2032 και ταυτόχρονα θα δίνει δυσεύρετες επιδόσεις στα επενδυτικά κεφάλαια της ευρωζώνης.

Προϋπόθεση βέβαια για να συνεχιστεί αυτή η ευνοϊκή προοπτική και να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, είναι η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις (στη δικαιοσύνη, στη χρήση γης, στην παιδεία), να βελτιώσει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη (ανταγωνιστικότητα, δημόσια οικονομικά) και να ασκήσει αναπτυξιακή οικονομική πολιτική με λιγότερους φόρους, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και αποτελεσματικότερο κράτος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων ακόμη και εντός του Ιουλίου.

Αναμένουν μάλιστα μια έκδοση ομολόγων 15ετούς διάρκειας, λήξης 2034, ήτοι πέραν του ορόσημου του 2032 οπότε εκπνέει η επίπτωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στον βαθμό όπου οι προσδοκίες αυτές επιβεβαιωθούν είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Αύγουστο, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης