Ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Αισθητή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει επιφέρει η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, όπως καταδεικνύεται από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε εκ νέου τον Μάιο, για τρίτο μήνα και διαμορφώθηκε στις -29,5, αρκετά υψηλότερα από ότι ένα έτος νωρίτερα (-48,6 μονάδες).
Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει καλυτέρευση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, καλυτέρευση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ανάκαμψη στην πρόθεση για μείζονες αγορές και αύξηση της πρόθεσης για αποταμίευση.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες ενισχύθηκαν τον Μάιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -33,9 (από -35,1) μονάδες. Το 49% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,6 και -3,2 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -23,3 (από -24,9) μονάδες. Το 41% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 12% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,9 και 2 μονάδες αντίστοιχα.
Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ενισχύθηκε ήπια τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -22,2 (από -24,7) μονάδες. Το 45% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 26% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,0 και -12,5 μονάδες.
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ανέκαμψε εκ νέου τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -38,4 (από - 38,8) μονάδες. Το 52% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% ανάμενε το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -11,1 μονάδες στην ΕΕ και στις -12,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -64,3 μονάδες (από -71,2). Το 81% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +3,9 και +0,6 μονάδες αντίστοιχα.