Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια προβληματίζει τους τραπεζίτες
Το τραπεζικό σύστημα έχει σήμερα την ικανότητα να χρηματοδοτήσει όχι απλώς αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, αλλά και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη υγιούς ζήτησης χρηματοδότησης. Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ειδικότερα οι Φωκίων Καραβίας διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Βασίλης Ράπανος πρόεδρος της Alpha Bank και Γιώργος Χατζηνικολάου πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν σε συζήτηση στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασίλης Ράπανος, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 200.000 είναι βιώσιμες. Αν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την κάθε μία από αυτές τις βιώσιμες επιχειρήσεις και κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις να προσλάβει ένα άτομο, τότε η ανεργία θα μειωνόταν κατά 200.000 άτομα με πολλαπλάσια οφέλη στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
«Το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση – είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζηνικολάου – είναι να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο ώστε να έχουμε κάθε μέρα μία επένδυση στη χώρα μας». Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν πως ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να έχει διατηρήσιμη δυναμική. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών στο πλαίσιο της ημερίδας του κύκλου ιδεών που αφορούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η μεσαία τάξη είναι πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Για τη δημιουργία του προβλήματος επιμερίστηκαν ευθύνες σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι τράπεζες έδιναν προϊόντα δανειακά παραπάνω από ό,τι έπρεπε, οι δανειολήπτες αναλάμβαναν ευθύνη χωρίς να την έχουν ζυγίσει καλά και οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν νόμους οι οποίοι επέτειναν το πρόβλημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στο νόμο Κατσέλη στις προστατευτικές διατάξεις του οποίου βρήκε καταφύγιο ένα ποσοστό 20%-25% στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ο Παύλος Μυλωνάς τόνισε πως πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων γρήγορα εκπέμποντας το μήνυμα «θέλουμε βιώσιμες ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά και όχι τα σπίτια τους». Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Ράπανος σημείωσε ότι «οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια, θέλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να αποπληρώσει τα δάνειά του». Ο Χατζηνικολάου εκτίμησε ότι ο θεσμός των διαχειριστών πακέτων δανείων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του προβλήματος.
«Οι στόχοι είναι πιεστικοί, δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων είπε ο Καραβίας, με τους τραπεζίτες να συμφωνούν στο τέλος πως η πώληση πακέτων δανείων σε funds μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της ημέρας σε συμφέρουσες λύσεις για τους δανειολήπτες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ώς πανάκεια.