ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δεν έχουμε εκφράσει άποψη για το Ασφαλιστικό

Κομισιόν: Δεν έχουμε εκφράσει άποψη για το Ασφαλιστικό
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Η Κομισσιόν δεν έχει τοποθετηθεί επί των ελληνικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κάθε εκτίμηση για τοποθέτηση της Κομισιόν είναι μόνο «αγνή εικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η θέση της Επιτροπής θα διαμορφωθεί και θα διατυπωθεί μόνο μετά από σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

Σχετικά με την αξιολόγηση αρκέστηκε να πει ότι “συνεχίζεται” ενώ υποστήριξε ότι
οι θεσμοί έχουν μεταφράσει το νομοσχέδιο που τους έστειλε η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό, και βρίσκονται στη διαδικασία διευκρινήσεων για σειρά ζητημάτων από την ελληνική πλευρά.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς απέφυγε εκ νέου να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας γενικά θα αρχίσει «αργότερα αυτό το μήνα»

Οι θεσμοί για το ασφαλιστικό

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - και όχι αγνές εικασίες- οι θεσμοί θεωρούν πως το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει τη δημοσιονομική απόδοση που προβλέπει το πρόγραμμα, καθώς καλύπτει συνολικά μόνον τα 1,3 δισ. ευρώ, από τα 1,8 δισ. ευρώ της εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό.

Ενστάσεις διατυπώνουν και για την επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων σε σύγκριση με τους υφιστάμενους συνταξιούχους, τη διατήρηση του εφάπαξ βοηθήματος και τις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, αλλά και για την ευνοϊκή μεταχείριση εκείνων που λαμβάνουν διπλή ή τριπλή σύνταξη.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι θεσμοί φαίνονται διατεθειμένοι να συμβιβαστούν σε μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές με την προϋπόθεση ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα μεταβληθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ