Aκυβερνησία και μετάθεση ευθυνών στη ΔΕΠΑ
Ακέφαλη για τρίτη εβδομάδα παραμένει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), μετά την ουσιαστική απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για τους χειρισμούς του σε μία σειρά θεμάτων σχετικά με τον μετασχηματισμό της εταιρείας και τα εργασιακά. Και ενώ ουσιαστικά τη διοίκηση έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος αρνείται τυπικά να υποβάλει την παραίτηση του σε μία «υπηρεσιακή κυβέρνηση». Η αρχική άρνησή του σχετιζόταν με την καταβολή αποζημίωσης 16.000 ευρώ που ζητούσε ο κ. Τζώρτζης προκειμένου να διευκολύνει την άρση του αδιεξόδου, αν και στην πορεία άλλαξε αφήγημα και η άρνησή του φαίνεται ότι επεκτάθηκε και σε άλλους παράγοντες.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ήδη επικρατεί σύγχυση στην αγορά και στους τρίτους συναλλασσόμενους με τη ΔΕΠΑ σχετικά με τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου.
Την ευθύνη της άρσης του αδιεξόδου έχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος του 65%. Εξάλλου, πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), μετόχου μειοψηφίας κατά 35%, δηλώνουν ότι το ζήτημα αφορά ευθέως και αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση, που ορίζουν τα μέλη ΔΣ της πλειοψηφίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά του ζητά περισσότερη ενημέρωση για τις συνθήκες απομάκρυνσης του κ. Τζώρτζη κι ενώ η σύγχυση γύρω από την δυνατότητα του κ. Τζώρτζη να εκπροσωπήσει τη ΔΕΠΑ διογκώνεται.
Εκπρόσωπος κορυφαίου ενεργειακού Ομίλου της χώρας κάνει λόγο για πρωτοφανή ανικανότητα διαχείρισης ενός διαδικαστικού ζητήματος, πολύ λιγότερο σύνθετου από την ιδιωτικοποίηση τη ΔΕΠΑ που σύντομα οι αρμόδιοι θα κληθούν να υλοποιήσουν.