ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν: Θα υπερβούμε το στόχο για το πλεόνασμα, έχετε ξαναπέσει έξω

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν: Θα υπερβούμε το στόχο για το πλεόνασμα, έχετε ξαναπέσει έξω
EUROKINISSI

Στην έκθεση - «καταπέλτη» της Κομισιόν σπεύδουν να απαντήσουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επιμένοντας στην πρόβλεψη για υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα μέτρα», υποστηρίζουν, τονίζοντας με νόημα πως «η Ε.Ε έχει… ξαναπέσει έξω».

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Τουλάχιστον αυτό υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, προσέθεσαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες του υπουργείου, ότι «θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο».

Δημοσιονομική «νάρκη» 2,5 δισ. ευρώ οι παροχές Τσίπρα για το 2019

Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση ότι οι προεκλογικές παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το Μάιο θα κοστίσουν μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ το 2019 και μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει πως το κόστος των παροχών για φέτος μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και να αυξηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2020.

Στην έκθεση σημειώνεται πως στις 15 Μαΐου 2019 και μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτιμούν πως θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και μετά.

Όπως τονίζεται, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό αποσαφηνίζεται πως οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ποικίλλουν ανάλογα με τον αντίκτυπό που θα έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών και είναι υψηλότερες από εκείνες των ελληνικών αρχών.

«Δεδομένου ότι οι Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής για το 2019 ανέμεναν ένα πρωτογενές ισοζύγιο κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, η υιοθέτηση παροχών με τέτοιο δημοσιονομικό αντίκτυπο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων», υπογραμμίζεται εμφατικά στην έκθεση. Επιπλέον, τονίζεται πως οι πρόσφατες παροχές εγείρουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ) για πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση μια νέα αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Ελλάδος με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2019.