Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης συμφώνησαν Τσακαλώτος -Πάντοαν
Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενημέρωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε συνάντηση τους στην Ρώμη.
Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μια ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως έχει ως κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Στη συζήτηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της ΕΕ.
Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη. Ακόμη, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.
Κοινό ανακοινωθέν
Ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία αναφέρει τα εξής:
«Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δέχθηκε τον υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συζήτηση άγγιξε διάφορα θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ατζέντα. Κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οικονομικής βοήθειας. Εξετάσθηκε η προσφυγική κρίση και ειδικότερα οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ακόμη, η ενίσχυση των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης και η προοπτική της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ειδική αναφορά στην τραπεζική ένωση».
Αίσθηση προκαλεί πως στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο ΔΝΤ.