ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες

AP Photo/Rob Griffith

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (Bundestag) – ο δεύτερος ισχυρότερος πολιτικά ρόλος στη Γερμανία – σε σημερινή συνέντευξή του στα «Νέα» δηλώνει σχετικά με τη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και πως η Ευρώπη χρειάζεται ταχύτερη πρόοδο, αλλά και ευελιξία, ώστε να προχωρεί με όσους μπορούν.

Ερωτηθείς για το ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, έχει πει ότι, αν εκλεγεί, θα επιδιώξει να μετριάσει τους υψηλούς στόχους δημοσιονομικών πλεονασμάτων της Ελλάδας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ως εξής: «Δεν άφησα πίσω μου τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών για να σχολιάσω τα σημερινά θέματα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής από τον ρόλο μου ως προέδρου της Bundestag. Είναι ξεκάθαρο πως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ και ότι σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Γερμανία. Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως, η χώρα σας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια. Κάθε κοινότητα χρειάζεται αλληλεγγύη και έτσι τα ισχυρότερα μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους αδύναμους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή του συστήματος αξιών μας, και θα συνεχίσει να ισχύει και στην Ευρώπη ακόμα και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Στην ερώτηση πως σε ορισμένα θέματα η ΕΕ δυσκολεύεται να προχωρήσει ο Σόιμπλε ξανά ήταν σαφής: «Ήμουν ανέκαθεν ένας από αυτούς στην Ευρώπη που πιέζουν για ταχύτερη πρόοδο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες μάς παρέχουν μόνο ένα περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά υπάρχουν, με τη μορφή ρητρών passerelle, ενισχυμένης συνεργασίας, μεγαλύτερης διακυβερνητικής συνεργασίας. Εδώ χρειάζεται πραγματισμός και ευελιξία για την αναζήτηση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα. Και αν μερικοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή δεν είναι σε θέση να το κάνουν, τότε ξεκινάμε με εκείνους που είναι έτοιμοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πιο αργούς να καθορίσουν την ταχύτητά μας. Από αυτή την άποψη, θα το επαναλάβω, οι κρίσεις αποτελούν πάντα ευκαιρίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης