ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρήσεις στην προστασία της πρώτης κατοικίας εξετάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Παράθυρο για εξώσεις αναμένεται να ανοίξει ο «έντιμος συμβιβασμός» της κυβέρνησης με τους πιστωτές στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, με την ελληνική πλευρά να φαίνεται πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

Στις συναντήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Αλέξη Τσίπρα και με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, διαπιστώθηκε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων σε συνάρτηση με τον Νόμο Κατσέλη εξακολουθεί να φέρνει σε αντιπαράθεση Μαξίμου και τρόικα.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η επέκταση του Νόμου Κατσέλη ευνοεί τους λεγόμενους «strategic defaulters», κοινώς όσους έχουν να πληρώσουν αλλά σκοπίμως δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι όλα όσα ακούγονται επί του θέματος είναι υπερβολές, διότι στην πορεία έχουν γίνει διορθώσεις και έχουν περιοριστεί αυτά τα φαινόμενα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε διότι ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι πιο ελαστική από εκείνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου».

Πάντως, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπάρχει βούληση να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Ο Ντομπρόβσκις κατέστησε σαφές ότι άποψη των δανειστών είναι να προστατευθούν μόνο τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τραπεζικές πηγές κοντά στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών βλέπουν ως πιθανό ενδεχόμενο να τεθεί αφενός πλαφόν πλειστηριασμών ετησίως ανά τράπεζα, αφετέρου να μειωθεί στις 120.000 ευρώ το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος του έτους ισχύει το άτυπο μορατόριουμ κατά των πλειστηριασμών, το οποίο έχουν αποφασίσει οι τράπεζες ύστερα από συνεννόηση με την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη κατοικίας προστατεύεται από πλειστηριασμό, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη είναι έως 270.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης