ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις κυβερνητικές προετοιμασίες για τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να διαψεύσει την απαισιόδοξη πρόβλεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως η διαπραγμάτευση για την τρέχουσα αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες αντί για εβδομάδες πασχίζει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα είναι επιτυχής προετοιμάζει κατάλογο με τα προαπαιτούμενα που θα εξετάσει με τους εταίρους και εν συνεχεία θα ψηφίσει η Βουλή, με πιο δύσκολο πακέτο τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σχετική άλλωστε ενημέρωση έκανε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά το πρώτο EuroWorking Group της νέας χρονιάς.

Καθώς το κρίσιμο ζήτημα της αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήδη για τις αλλαγές στις συντάξεις γίνονται αναλογιστικές μελέτες και καταγράφεται επακριβώς η οικονομική επίπτωση τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μελέτες γίνονται παράλληλα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με επικεφαλής τον Ολλανδό Πατρίκ Ντε Μετς, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός μέτρων 850 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο τρέχων προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών ήδη προετοιμάζει τις παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν «στοχευμένα» δαπάνες, αλλά και να συγχωνευθούν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το τρίτο εκκρεμές ζήτημα είναι η ψήφιση από τη Βουλή του φορολογικού των αγροτών και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας στα ενοίκια. Θα προηγηθεί η προώθηση των διατάξεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, ως μέσου κτισίματος του αφορολόγητου ορίου.

Ως προς το νομοθετικό έργο, θεωρείται πιθανό την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς επεξεργασία και ψήφιση το νομοθέτημα που αφορά στην αξιοποίηση εσόδων από υποθέσεις «αδήλωτου χρήματος». Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις αναμένεται στη Βουλή μετά τις 25 Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί ως τις 10 Φεβρουαρίου.

Πάντως η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης δεν εξαρτάται μόνον από την ελληνική πλευρά, αλλά και από τη διάθεση των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ το οποίο στις τελευταίες αξιολογήσεις έχει προβάλει πλήθος αντιρρήσεων επί συγκεκριμένων κρίσιμων ζητημάτων.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά την ευρωπαϊκή... εξόρμηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ντάισελμπλουμ: Η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης