«Κίτρινη κάρτα» για τις παροχές - Δύσκολο προμηνύεται το Eurogroup της 13ης Ιουνίου
Πολύ δύσκολο προμηνύεται για την ελληνική κυβέρνηση το μετεκλογικό Eurogroup της 13ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και στο οποίο οι θεσμοί θα παρουσιάσουν αναλυτικά το κόστος των παροχών του πακέτου Τσίπρα για το 2019 και το 2020.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημέρωσε το Eurogroup για τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή και για εκείνα που θα ακολουθήσουν στη βάση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, εισπράττοντας την ανησυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης δεν ήταν υπέρμαχος του μεγάλου πακέτου παροχών που ανακοίνωσε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και πως ο ίδιος ήθελε να γίνει μια προσεκτική διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου του 2019, τον οποίο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πρόγραμμα σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες τοποθετεί στο 0,6% του ΑΕΠ ή στα 1,12 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το πακέτο μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση φαίνεται πως ξεπερνά κατά πολύ το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο του 2019 και πως θέτει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Τα τελευταία 48ωρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε διπλά για αυτό το ενδεχόμενο, για να εισπράξει τη χλεύη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος του επιτέθηκε λέγοντας πως ο κ. Στουρνάρας διαβάζει τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως υπουργός Οικονομικών, «όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων».
Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ υιοθέτησε την ίδια θέση ακριβώς με τον Γιάννη Στουρνάρα, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και μιλώντας ανοικτά για δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε σχετικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί σε 20 ήμερες από σήμερα θα δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση τους για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος, όπου θα τιμολογούν μια προς μια τις κυβερνητικές παροχές και θα κάνουν τον λογαριασμό του πακέτου Τσίπρα.
Σε περίπτωση που οι θεσμοί και η ευρωζώνη κρίνουν πως οι παροχές έχουν εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα καθίστανται επισφαλείς, τότε πιθανότατα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση «προσαρμογές» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιταχύνει το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να «ξηλώσει» παροχές που ο ίδιος ανακοίνωσε και ψήφισε ή να επιβάλει νέα δημοσιονομικά μέτρα.