Τα «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν την πορεία των τραπεζιτών
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τα «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν τις τραπεζικές διοικήσεις και θα καθορίσουν καριέρες. Η αξιολόγησή του top management και των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων ξεκινά σύντομα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου θα αξιολογήσει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού προηγουμένως θεσπιστούν κριτήρια σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου και δίνει την δυνατότητά στους ελληνικούς θεσμούς, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της τρόικας, να αλλάξουν ακόμη και τους κορυφαίους τραπεζίτες, εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι ή αν διαπιστωθούν... τριγωνικές σχέσεις τραπεζικών – επιχειρηματιών – πολιτικών σε δάνεια ή άλλες υποθέσεις.
Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Η αξιολόγηση των Δ.Σ. και των μελών που απαρτίζουν επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Βάσει της αξιολόγησης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τον νόμο του ΤΧΣ, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10ετή διεθνή εμπειρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 έτη ως μέλη διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος. Η ανωτέρω διεθνής εμπειρία θα πρέπει να είναι σε διευθυντικό επίπεδο και να έχει αποκτηθεί στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να διαθέτει σε συλλογικό επίπεδο την απαραίτητη γνώση και εμπειρία που ανταποκρίνεται στο επιχειρηματικό πρότυπο και στη χρηματοοικονομική κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος.
Το μέλος του ΔΣ δεν θα πρέπει να έχει διατελέσει κατά τα τελευταία 5 έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του δημοσίου, όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας ή της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμα πολιτικό, κυβερνητικά, κομματικά, δικαστικά, στρατιωτικά στελέχη, ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων.
Το μέλος του ΔΣ πρέπει να γνωστοποιήσει όλες τις οικονομικές σχέσεις του με την τράπεζα πριν από το διορισμό του. Η εποπτική αρχή έχει επιβεβαιώσει ότι το μέλος είναι κατάλληλος και επαρκής για το διορισμό του ως μέλος. Το Ταμείο με τη βοήθεια του ανεξάρτητου συμβούλου κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης για την εταιρική διακυβέρνηση θα ορίσει επιπλέον κριτήρια για συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται στο διοικητικό συμβούλιο. Τα κριτήρια θα επισκοπούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη ή και συχνότερα εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας.