ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης τα 7,7 δισ. ευρώ από τα ομολόγα της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης τα 7,7 δισ. ευρώ από τα ομολόγα της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος

Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, των γνωστών ANFAs και SMPs, θα αποτελέσει μεταξύ άλλων βασικό θέμα της επικειμένης πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.

Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα αυτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των ατυχών διαπραγματεύσεων και της στάσης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Έτσι, σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMP και των ANFA τελούν σε εκκρεμότητα παρά το ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα λάβει μέρος των κερδών αυτών μέσα στο 2016 και έχει καταγράψει το σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως αν και τα επιστρεφόμενα ποσά από τα ANFA’s και SMP’s δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η είσπραξη τους θα κλείσει τρύπες στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ τοποθετούνται ευνοϊκά στο να δοθούν τα εν λόγω κέρδη στην Ελλάδα, κάτι που το ΔΝΤ θέλει διακαώς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όποια χρηματοδοτική του συμβολή στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η πρώτη αξιολόγηση.

Τα ANFAs και SMPs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα αυτά θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες της χώρας για νέο δανεισμό έως το 2020.

Για το 2015 οι εκκρεμούσες εισπράξεις από τα SMPs ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και από τα ANFAs σε 500 εκατ. ευρώ. Για εφέτος οι εισπράξεις από τα SMPs ανέρχονται σε 1,13 δισ. ευρώ και από τα ANFAs σε 557 εκατ. ευρώ.
Το 2017 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 898 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 464 εκατ. ευρώ. Το 2018 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 729 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 367 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 580 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 306 εκατ. ευρώ. Τέλος, το 2020 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 422 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 253 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs που θα επιστραφούν μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε αναμένεται να λήξει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αναμένεται πως η επιστροφή τους θα συνδεθεί με νέα προαπαιτούμενα.