ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος ανατιμήσεων πριν από τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα

Κίνδυνος ανατιμήσεων πριν από τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%  και η μετάταξη όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13% αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των λιανικών τιμών και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μπορεί το κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με έως 260 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, ωστόσο παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Στις θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ψυχολογίας των συμμετεχόντων στην αγορά, καταναλωτών και επιχειρήσεων, την τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνη και των επιχειρηματικών προσδοκιών, με άμεσο αντίκρισμα στην αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών χωρών και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας έχουν δώσει εντολές στις υπηρεσίες τους, ώστε να αποφευχθούν ενδιάμεσα κρούσματα ανατιμήσεων που θα καταστήσουν τη μείωση του ΦΠΑ λιγότερο αποτελεσματική.