120 δόσεις: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο - Όλα όσα προβλέπει και πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.
Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις την Πέμπτη 9 Μαΐου, ενώ η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 14 Μαΐου και να ψηφιστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου.
Δείτε: την αιτιολογική έκθεση, τις διατάξεις που αλλάζουν, ολόκληρο το σχέδιο νόμου, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την ειδική έκθεση.
Η ρύθμιση προς ΕΦΚΑ
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης τον οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), του συνόλου των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκαν έως και 31-12-2018, (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση τον ν.4469/2017), με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους.
Ορίζεται σε 120, κατ' ανώτατο όριο, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του συνόλου της οφειλής που προκύπτει μετά την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, ενώ το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ, για τους μη μισθωτούς και εργοδότες και σε 30 ευρώ, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.
Οφειλές από κάθε είδους παροχές πού καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο, έως και 31-12-2018, δύναται να υπαχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.
Στους οφειλέτες πού υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, οφειλής πού έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, συνεπάγεται τη μετάπτωση του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής στη νέα ρύθμιση.
Στο εν λόγω καθεστώς δύναται να υπαχθούν με επιλογή του οφειλέτη και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31-12-2018 και οι οποίες κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης.
Προβλέπεται ότι, εάν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της, είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο (4.000 ευρώ για τούς δικαιούχους σύνταξης του πρώην ΟΓΑ και 20.000 ευρώ για τους δικαιούχους σύνταξης ΟΑΕΕ) ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους τον πρώην ΟΓΑ πού συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019, το προβλεπόμενο όριο οφειλής διαμορφώνεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κ.λπ., αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας τον οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η τυχόν εκτέλεση ποινής που τον έχει επιβληθεί ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.
Επίσης, αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της τελευταίας δόσης της ρύθμισης ή από την έκπτωση από τη ρύθμιση.
Οι οφειλές στους ΟΤΑ
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4483/2017 (Α' 107), προβλέφθηκε μία εξαιρετική και χρονικά προσδιορισμένη δέσμη διατάξεων, με τις οποίες παρασχέθηκε η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών (από τέλη, φόρους δικαιώματα, εισφορές καθώς και από τις προσαυξήσεις τους τόκους και των πρόστιμα αυτών) φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ α' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών.
Μέσα σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι διατάξεις αυτές για όσο διάστημα ίσχυσαν, έδωσαν τη δυνατότητα, αφενός στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υπήχθησαν στις εν λόγω ρυθμίσεις να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τούς υποχρεώσεις με τρόπο που να επαναφέρει την κανονικότητα στον οικονομικά τους προγραμματισμό και να τους επιτρέπει να ανακτήσουν τη συνέπεια στην εξόφληση των σχετικών τους οφειλών και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν.
Εντούτοις τόσο λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις όσο και λόγω ελλιπούς σε πολλές περιπτώσεις σχετικής ενημέρωσης των πολιτών εκ μέρους των δήμων, σημαντικός αριθμός οφειλετών, αν και θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις ρυθμίσεις αυτές και να ανταποκριθεί στους όρους τους με τις ευεργετικές ανωτέρω συνέπειες δεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις.
Για το σκοπό αυτό και ενόψει των πολύ θετικών αποτελεσμάτων των ως άνω διατάξεων, οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ α' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών που προβλέφθηκαν με αυτές επαναφέρονται με το παρόν άρθρο και ισχύουν υπό τους ίδιους όρους για περιορισμένο και πάλι χρονικό διάστημα.
Άλλες διατάξεις
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου απαλλάσσεται, το Επίδομα Στέγασης, από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται στα χέρια τον Δημοσίου ή οποιονδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή τον Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και τον Επιδόματος Παιδιού.
Ομοίως, προβλέπεται πως οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» που απεντάσσονται μετά τη λήξη του, εντάσσονται, κατόπιν υποβολής αίτησης, αυτομάτως στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης. Το ποσό τον Επιδόματος Στέγασης είναι ίσο με αυτό της επιδότησης που λάμβαναν από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», η δε καταβολή του ξεκινά από την 1η Μαρτίου 2019 και ισχύει για διάστημα 12 μηνών.
Τέλος, προβλέπεται ότι, το καταργηθέν με το άρθρο πρώτο του ν.4093/2012 βοήθημα στους εργαζόμενους της εταιρείας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, των οποίων η σύμβαση καταγγέλ0ηκε ή παραιτήθηκαν στο πλαίσιο εξυγίανσής της, επαναχορηγείται στο σύνολο των δικαιούχων, υπολογίζεται κλιμακωτά και ισούται με το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν ανά κλιμάκιο ποσού νόμιμης αποζημίωσης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα συμψηφίζονται με το ποσό του βοηθήματος.
Ειδικότερα, η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά:
Χρέη προς την Εφορία
- Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 κάθε κατηγορίας φορολογουμένων
- Εισοδήματα έως 10.000 εύρω
- Ρύθμιση έως 120 δόσεις
- 30 ευρώ μίνιμουμ δόση
- Εισοδήματα άνω των 10.000 εύρω
- Προοδευτικός συντελεστής βάσει οικονομικής δυνατότητας
- Απαλλαγή προσαυξήσεων με εφάπαξ εξόφληση
- Μείωση προσαυξήσεων για μικρότερο αριθμό δόσεων
- Για τις εταιρίες
- 18 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
- 30 δόσεις για έκτακτους φόρους
- Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσους μπουν στη ρύθμιση
- Ηλεκτρονικές αιτήσεις μέχρι 26/6/2019
Χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία
- Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών κι εργοδοτών
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ‘
- 120 δόσεις
- Ελάχιστη δόση 50 ευρώ
- Κούρεμα βασικής οφειλής με βάση τη νέα κατώτατη εισφορά των 160 ευρώ
- Κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%
- Για τους εργοδότες
- 120 δόσεις
- Ελάχιστη δόση 50 ευρώ
- 100% διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση
- 50% διαγραφή προσαυξήσεων για μικρότερο αριθμό δόσεων
- Για τους αγρότες
- 120 δόσεις
- Ελάχιστη δόση 30 ευρώ
- 100% διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση
- Για τις συντάξεις χηρείας
- Κατάργηση ηλικιακών ορίων
- Αύξηση ποσοστού σύνταξης από το 50% στο 70%
- Ελάχιστη διάρκεια γάμου 5 έτη από 3
- Τα παιδιά λαμβάνουν τη σύναξη μέχρι τα 24 έτη
Χρέη προς τους ΟΤΑ
- Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευση, αποχέτευση)
- 100 δόσεις
Έτσι θα ρυθμίσετε τις 120 δόσεις: Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία.
Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που καταθέθηκε στη Βουλή.
Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου (5/5), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.
- Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:
*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.
*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.
*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2.Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:
*Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.
*Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
*Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.
*Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Γενικότερα:
*Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
*Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
*Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
*Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.
Παραδείγματα της ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα (αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων):
1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.
Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).
2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
- Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
- Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €
- Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €
- Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €
- Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.
- Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.
3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
- Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
- Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
- Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €
- Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €
- Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
- Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.
4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
- Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €
- Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €
- Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €
- Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €
- Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €
- Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.
- Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.