Ξεκινά η τρίτη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών
Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ισάριθμα χρόνια θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των stress tests που αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου. Είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας, για την ανασυγκρότηση της οποίας απαιτήθηκε και τρίτο Μνημόνιο, και της δραματικής επιδείνωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Πρόκειται για μια διαδικασία με πληθώρα τεχνικών όρων και παραμέτρων, η οποία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ με «κούρεμα», καθώς από 1/1/2016 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η κοινοτική οδηγία BRRD, με την οποία προβλέπεται το bail in, η διάσωση τραπεζών εκ των έσω, με συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και αποταμιευτών.
Σήμερα το CNN Greece απαντά στις συνηθέστερες ερωτήσεις αναφορικά με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και τα... πολύκροτα CoCos.
Γιατί γίνεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει σκοπό να ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών με τα αναγκαία από το νόμο και τους εποπτικούς κανόνες κεφάλαια. Ειδικότερα:
- Για την ενίσχυση των βασικών ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει η διεθνής και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-επιχειρήσεις.
- Για να εξασφαλίσουν επάρκεια κεφαλαίων έναντι μη αναμενόμενων ζημιών.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα έχουν τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν ως απόθεμα προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια εύκολα, θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά;
Η αποκατάσταση των εποπτικών κεφαλαίων δεν έχει άμεση σχέση με τη ρευστότητα στην αγορά και τα δάνεια. Μια τράπεζα οφείλει να διαθέτει ορισμένα ελάχιστα κεφάλαια για να έχει άδεια λειτουργίας, ενδεικτικά στο 10% του ενεργητικού της. Για να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά με τη μορφή δανείων θα πρέπει να έχει αντλήσει χρήμα από τις καταθέσεις και μέσω δανεισμού από την διατραπεζική αγορά.
Για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει καταρχήν να επιστρέψουν καταθέσεις, καθώς από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 είχαν αποσυρθεί περί τα 40 δισ. ευρώ.
Τι ακριβώς είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) των τραπεζών.
Η ΑΜΚ των τραπεζών είναι μια σύνθετη αύξηση κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών. Επειδή οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν εκδίδουν δικαιώματα (rights).
Ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι για την υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης;
Οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με τους εξής τρόπους:
1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ή εισφορά σε είδος και έκδοση κοινών μετοχών
- Οι Τράπεζες θα εκδώσουν νέες κοινές μετοχές και οι επενδυτές θα κληθούν να καταβάλλουν χρήματα για το ποσό της αύξησης που αφορά στο βασικό σενάριο των stress tests.
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αφορά στο δυσμενές σενάριο των stress tests. Μέρος από αυτή αναμένεται να καλυφθεί με μετοχές και μέρος με CoCos.
2) Έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), οι οποίες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τι είναι οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos);
Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ή σύμφωνα με την αγγλική ορολογία Contingent Convertibles (CoCos) είναι μια μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης με την μορφή ομολογιών οι οποίες μπορούν να μετατραπούν στο μέλλον σε κοινές μετοχές. Πιο συγκεκριμένα μοιάζουν με τις μετατρέψιμες ομολογίες υπό την έννοια ότι υπάρχει μια τιμή άσκησης (strike price) κατά την μετατροπή της ομολογίας σε μετοχή.
Ποιος είναι ο εκδότης;
Εκδίδονται από το πιστωτικό ίδρυμα υπέρ του Ταμείου (ΤΧΣ) μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του πιστωτικού ιδρύματος.
Τι συμβαίνει μετά την έκδοση των COCOs;
Τα CoCos μπορούν είτε:
ι) Να εξοφληθούν από το πιστωτικό ίδρυμα
ιι) Να επαναγοραστούν από το πιστωτικό ίδρυμα (εξαγορά χρέους)
ιιι) Να μετατραπούν σε κοινές μετοχές
Ο Βάλντις Ντομπρόφκσις σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ακόμα και bail in στις τράπεζες σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του χρόνου.