Αναγκαία η αντιμετώπιση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού στην Ελλάδα
Ο Απρίλιος έχει καθιερωθεί πλέον διεθνώς ως ο μήνας προώθησης του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (HFLI-Hellenic Financial Literacy Institute) πραγματοποίησε προ ημερών το τρίτο συνέδριό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών εστίασαν μεταξύ άλλων στις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού, ο οποίος είναι υπαρκτός σε όλο το φάσμα της Ελληνικής κοινωνίας όπως, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, στη μείωση του gender gap μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δράσεων, στον αλφαβητισμό ασφάλισης υγείας, στον αναλφαβητισμό των εφήβων, στις εθνικές στρατηγικές για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση καθώς και στις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φίλιππας, παρουσίασε τις δράσεις και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού την τελευταία διετία και περιέγραψε τους στόχους του Ινστιτούτου για το 2019 με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας γενιάς χρηματοοικονομικά ενήμερων και υπεύθυνων πολιτών. Αξίζει να σημειωιθεί πως τις δράσεις του Ινστιτούτου παρακολούθησαν πάνω από 1.000 μαθητές από 15 σχολεία και 1.500 φοιτητές από πέντε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, εστίασε στην χρησιμότητα του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ως εργαλείου για την μείωση του gender gap όχι μόνο σε επίπεδο οικογένειας αλλά και στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο. Αναφέρθηκε στις συνέπειες του φαινομένου , ενώ ανέπτυξε συγκεκριμένες προτάσεις στρατηγικής για την μείωση του gender gap .
Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), περιέγραψε με στοιχεία την επίδραση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού στην υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και ανέπτυξε τις πολύπλευρες δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που υλοποιεί σε ολόκληρη την χώρα.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου Παναγιώτης Ανδρέου, παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε με στόχο τη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων στην Κύπρο σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες αλλά και στην Ηλεκτρονική Τραπεζική.
Η Βάσια Τζώρα, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα πρωτότυπης πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Αλφαβητισμού για τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό που αφορούν σε ένα εντυπωσιακό δείγμα 3.000 μαθητών καθώς και προτάσεις εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμησή του.
Ο Γεώργιος Πάνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Adam Smith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, παρουσίασε τα ευρήματα της πρωτότυπης μελέτης του, σχετικά με την σχέση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με τα Κρυπτονομίσματα & την Χρηματοοικονομική Τεχνολογία.
Ο Ιωάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤERAMERICAN ανέπτυξε με στοιχεία μελετών την σημαντικότητα του αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα περιέγραψε τις δράσεις που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN για την καταπολέμηση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού, τόσο στον τομέα της έρευνας με το Interamerican Research Center όσο και στον τομέα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο κ. Βασίλης Γκόβαρης Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κόττιος. Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε η δημοσιογράφος Σοφία Ροδοπούλου.
Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά.