ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 η αρχή της βιώσιμης ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση πως το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνέντευξή του ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει πως βλέπει ανάκαμψη το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και τη σταδιακή μέχρις εξαλείψεως άρση των capital controls στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2016.

«Κοινή εκτίμηση είναι πως το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η πλήρης άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές που θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς και η διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος του δημόσιου χρέους τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσουν σε αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών ρευστότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Θα τοποθετούσα την αρχή της βιώσιμης ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά το οποίο, και σε βάθος χρόνου, οι ρυθμοί μεγέθυνσης θα είναι υψηλοί», σημειώνει σχετικά.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συνοδευθεί από τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να κάνει εκ νέου δεκτά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα. Σημειώνει δε πως η ολοκλήρωση θα συνοδευθεί επίσης από την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τη συζήτηση για τη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η διευθέτηση του οποίου θα οδηγήσει σε μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του και σε εμπέδωση των θετικών προσδοκιών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Δεδομένων τούτων, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το σενάριο όπως θα αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει πως η μεσοπρόθεσμη μακροοικονομική στρατηγική της κυβέρνησης έχει τρεις δεδηλωμένους στόχους, ήτοι τη συμβολή στην ανάσχεση της μεγάλης ελληνικής ύφεσης, τη σταδιακή επαναθεμελίωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και την εμπέδωση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Η πρώτη επιδίωξη, αυτή της ανάσχεσης της ύφεσης, υποστηρίζεται από τα ιδιαίτερα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, καθώς έτσι ανακόπτεται ο φαύλος κύκλος ύφεσης - προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής που εγκλώβισε την ελληνική οικονομική πολιτική, για μία πενταετία, με καταστροφικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Για τη δεύτερη επιδίωξη, αυτή της επαναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, είπε πως θα επιτευχθεί σταδιακά με τη σύγκλιση του μεριδίου των δαπανών του προϋπολογισμού στους τομείς της Υγείας, της πρόνοιας, της καταπολέμησης της ανεργίας και της Παιδείας προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, με όρους που θα ενισχύουν τη σχετική θέση των κοινωνικά πιο ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού.

Τέλος για την τρίτη επιδίωξη, αυτή της εμπέδωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είπε πως αυτή ενσωματώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής μέσω των ρεαλιστικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, την έξοδο στις διεθνείς αγορές το ταχύτερο δυνατόν και την αποκατάσταση σημαντικών βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής από δημοκρατικά εκλεγμένους εγχώριους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης