«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής του Συνόδου. Το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω της προβλέψεις του για την πορεία του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος, εκτιμώντας πως βραχυπρόθεσμα οι εισαγωγές θα ξεπεράσουν κατά πολύ σε αξία τις εξαγωγές.
Ενδεικτικά, το ΔΝΤ εκτιμά πλέον πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020, όταν τον Οκτώβριο τοποθετούσε το εφετινό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ στην έκθεση του δεν κρύβει την ανησυχία του για τη συνολική πτώση των εξαγωγών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και για την υποχώρηση των επενδυτικών δαπανών, κάτι που αποδίδει στην πτώση των εμπορικών συναλλαγών εντός της ευρωζώνης, αλλά και στις επιπτώσεις του Brexit. Μάλιστα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως η πτώση των εξαγωγών στη ζώνη του ευρώ συμπίπτει με μια περίοδο που το ευρώ είναι υποτιμημένο, κάτι που θεωρητικά έπρεπε να είχε βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Αν και αυτές οι εξελίξεις κανονικά θα έπρεπε να επιδράσουν αρνητικά σε βάθος χρόνου στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδος, ωστόσο το Ταμείο διατυπώνει μάλλον αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Συγκριμένα, αναμένει πως η ανάπτυξη εφέτος θα κυμανθεί στο 2,4% και το 2020 θα υποχωρήσει στο 2,2%. Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός μεταξύ των θεσμών που διατυπώνει τόσο θετικές εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ζαν Μαρία Μιλέσι Φερέτι ερωτηθείς από το CNN Greece για την μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών την απέδωσε σε διαφόρους λόγους.
«Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Η επί τα χείρω αναθεώρηση στοιχείων οδήγησε σε μεταβολή των προβλέψεων για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είχαμε επαναφορά της οικονομίας σε ανάπτυξη κάτι που τείνει να επηρεάζει και να αυξάνει τη ζήτηση για εισαγωγές. Αλλά υπάρχουν και στατιστικά ζητήματα που σχετίζονται με την αναθεώρηση», ανέφερε.
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός εφέτος στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 1,1% και θα ανέλθει στο 1,4% το 2020. Αυτή η πρόβλεψη είναι οριακά αυξημένη σε σχέση με εκείνη που είχε διατυπώσει τον Οκτώβριο το Ταμείο.
Το ΔΝΤ στην έκθεση του ξεκαθαρίζει πως ο χαμηλός πληθωρισμός είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Όπως τονίζει, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο και ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι σχετικά υποτονικός, παρά την αύξηση της απασχόλησης σε πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Τέλος, οριακά χαμηλότερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ταχύτητα μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα. Αν και ο οργανισμός προέβλεπε προ επταμήνου πως η ανεργία στην Ελλάδα θα ήταν εφέτος στο 18,1% σε μέσα επίπεδα, πλέον αναθεωρεί τη σχετική εκτίμηση στο 18,5% και εκτιμά πως η ανεργία το 2020 θα διαμορφωθεί στο 17,5%.