ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρές καταγγελίες Υποθηκοφυλάκων για δυσλειτουργίες στο Κτηματολόγιο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου κατήγγειλαν σήμερα οι Υποθηκοφυλάκες, κάνοντας λόγο για παντελή αδυναμία καταχώρισης των στοιχείων, καθώς και έκδοσης πιστοποιητικών και αποσπασμάτων, αναγκαίων για την κατάρτιση των συναλλαγών.

Η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Ως γνωστόν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 2664/1998, στις περιοχές, όπου ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση, το κατά τόπον αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο παραλαμβάνει τα κτηματολογικά στοιχεία από τo ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.) και διενεργεί τις καταχωρίσεις, όχι πλέον στα βιβλία των Μεταγραφών και Υποθηκών, αλλά στο τηρούμενο ηλεκτρονικά Κτηματολογικό Βιβλίο.

Η καταχώριση κάθε εμπράγματης συναλλαγής διενεργείται υπό την ευθύνη του Υποθηκοφύλακα/ Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου και, φυσικά, προϋποθέτει την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του Συστήματος Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, οφείλει να γνωστοποιήσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το ΣΠΕΚ κατά τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όπου διαπιστώνεται ακόμη και παντελής αδυναμία καταχώρισης, καθώς και έκδοσης πιστοποιητικών και αποσπασμάτων, αναγκαίων για την κατάρτιση κάθε είδους δικαιοπραξίας επί ακινήτων.

Αποτέλεσμα της σοβαρότατης αυτής δυσλειτουργίας του συστήματος είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης των συναλλαγών σε πανελλαδικό επίπεδο και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων που πλήττουν καίρια την ασφάλεια των συναλλαγών. Με δεδομένα μάλιστα και τα αναρίθμητα σφάλματα των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, που διαχρονικά καταγγέλλουμε και διαχρονικά ΕΜΕΙΣ διορθώνουμε - διενεργώντας κατ’ ουσίαν ΕΚ ΝΕΟΥ την κτηματογράφηση- καθίσταται σαφές ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά την θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση και δη ποικιλοτρόπως.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σήμερα, μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας εδώ και μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναγκάσθηκε να προβεί σε ανάρτηση ειδικής ανακοίνωσης στο ΣΠΕΚ «ζητώντας την κατανόησή μας για την αργή ανταπόκριση των εφαρμογών του».

Αυτό, ωστόσο, που θα όφειλε να πράξει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, θα ήταν να απευθυνθεί στους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες και να αναλάβει εκείνο την ευθύνη για ένα σύστημα δυσλειτουργικό και άκρως γραφειοκρατικό που, αντί να αποτελεί εργαλείο για τον πολίτη, καθίσταται καθημερινά αιτία ταλαιπωρίας και ανασφάλειας.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται το φιάσκο του «μεγαλύτερου μεγάλου έργου», που διαρκώς -δήθεν- ολοκληρώνεται, ωστόσο ποτέ δεν τελειώνει στην πραγματικότητα, αλλά και το θράσος των ιθυνόντων που δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας, τη στιγμή που δεν είναι ικανοί να διαχειρισθούν ούτε καν τα τεχνικά ζητήματα του συστήματος πληροφορικής.

Ας ελπίσουμε μόνο, κατά τη μεθαυριανή συζήτηση της αίτησης ακύρωσης μας ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, να μην ακούσουμε εκ νέου τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κτηματολογίου να ομιλεί «περί αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο Κτηματολόγιο που καθιστούν μη αναγκαία την ύπαρξη νομικών με τις εγγυήσεις του Συντάγματος», διότι δεν θα πρόκειται απλώς για θράσος, αλλά για πρόδηλη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραπλάνησης του Δικαστηρίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι εντός της ημέρας, η Ένωσή μας θα καταθέσει αναφορά στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, προς διερεύνηση του ζητήματος που είναι άκρως σοβαρό, διαπιστώνεται από όσους συναλλάσσονται καθημερινά με τα γραφεία μας και αφορά σε κάθε περιοχή της χώρας που καλύπτεται από το κτηματολόγιο.

Και που αποδεικνύει, τέλος, ΓΙΑΤΙ η δημοσιότητα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων πρέπει να ελέγχεται από τη δικαστική εξουσία και όχι από τον εκάστοτε Υπουργό!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης